Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU se protivi najnovijim kineskim carinama: “Kršenje pravila WTO-a”

Europska komisija oštro je reagirala na kinesku odluku o uvođenju privremenih antidampinških mjera za žestoka alkoholna pića iz EU.

U priopćenju Europske komisije naglašava se: “EU najozbiljnije shvaća svaku nepoštenu uporabu instrumenata trgovinske zaštite protiv bilo kojeg sektora našeg gospodarstva.”

“Također, zlouporaba instrumenata trgovinske zaštite iz neprimjerenih razloga predstavlja jasno kršenje pravila WTO-a. U skladu s tim, Komisija će odlučno osporiti Kineske privremene mjere na razini WTO-a.”

“Paralelno, Komisija će pažljivo identificirati i procijeniti sve mogućnosti. Tako bismo pružili podršku europskim proizvođačima koji se suočavaju s negativnim utjecajem ove odluke kineske vlade.”

Kinesko Ministarstvo trgovine izjavilo je: “Nakon preliminarnih istraga, vlada je utvrdila da je domaći sektor brendija u zemlji ugrožen značajnom štetom i da postoji uzročno-posljedična veza između dampinga i prijetnje značajne štete.”

Iako su mjere privremene, očekuje se da će negativno utjecati na brendove poput Rémy Martina i Hennessy.

Francuska će biti najviše pogođena, s 99 posto žestokih alkoholnih pića uvezenih iz te zemlje, prenose Financije.

Ovaj potez Kine uslijedio je nakon odluke EU-a da uvede carine na kineska električna vozila, koje bi mogle doseći čak 45 posto.

Ova situacija dodatno povećava napetosti između EU i Kine, unatoč naporima Bruxellesa i Pekinga da pronađu obostrano prihvatljivo rješenje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno