Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

AWS razmatra razvoj malog modularnog reaktora zbog sve veće potrebe za čistom energijom

AWS, Amazonova podružnica u računalstvu u oblaku, ima veliku i sve veću potrebu za čistom energijom dok širi svoje usluge na generativnu umjetnu inteligenciju. To je također dio Amazonovog puta do neto nulte emisije ugljika.

AWS je objavio da je potpisao ugovor s tvrtkom Dominion Energy, komunalnim poduzećem iz Virginije, kako bi istražili razvoj malog modularnog nuklearnog reaktora ili SMR, u blizini postojeće nuklearne elektrane North Anna u Dominionu. Nuklearni reaktori ne proizvode emisije ugljika.

SMR je napredni tip nuklearnog reaktora manjeg otiska koji omogućuje njegovu izgradnju bliže mreži. Također imaju kraće vrijeme izgradnje od tradicionalnih reaktora, što im omogućuje da brže postanu uključeni.

Amazon je posljednja velika tehnološka tvrtka koja kupuje nuklearnu energiju kako bi potaknula sve veće zahtjeve podatkovnih centara. Ranije ovog tjedna, Google je najavio da će kupovati napajanje od SMR programera Kairos Power. Constellation Energy ponovno pokreće Three Mile Island za napajanje Microsoftovih podatkovnih centara.

“Vidimo potrebu za gigavatima energije u nadolazećim godinama, a neće biti dovoljno vjetroelektrana i solarnih projekata koji bi mogli zadovoljiti potrebe, stoga je nuklearna energija sjajna prilika”, rekao je Matthew Garman, izvršni direktor AWS-a. “Također, tehnologija stvarno napreduje do mjesta sa SMR-ovima gdje će postojati nova tehnologija koja će biti sigurna i koju će biti lako proizvesti u mnogo manjem obliku.”

70% svjetskog internet prometa

Virginia je dom za gotovo polovicu svih podatkovnih centara u SAD-u, s jednim područjem u sjevernoj Virginiji nazvanim Data Center Alley, čija se većina nalazi u okrugu Loudon. Procjenjuje se da 70% svjetskog internetskog prometa putuje kroz Data Center Alley svaki dan.

Dominion opslužuje otprilike 3500 megavata iz 452 podatkovna centra diljem svog teritorija u Virginiji. Oko 70% je u Aleji podatkovnog centra. Prema Dominion Energyju, jedan podatkovni centar obično zahtijeva oko 30 megavata ili više. Bob Blue, njegov predsjednik i izvršni direktor, rekao je u nedavnom tromjesečnom izvješću o prihodima da komunalno poduzeće sada prima pojedinačne zahtjeve za 60 megavata do 90 megavata ili više. Dominion predviđa da će se potražnja za električnom energijom povećati za 85% u sljedećih 15 godina. AWS očekuje da će novi SMR-ovi donijeti barem 300 megavata energije u regiju Virginije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno