Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Airbnb mora zabraniti nadzor u objektima za iznajmljivanje

Airbnb je saopćio da uvodi zabranu korištenja sigurnosnih kamera širom svijeta u objektima za iznajmljivanje. Promjene politike kompanije stupit će na snagu krajem sljedećeg mjeseca.

Platforma za online iznajmljivanje je navela da ovaj potez ima za cilj da pojednostavi pravila o sigurnosnim kamerama. U prvi plan se stavlja privatnosti gostiju. Korisnici Airbnb-a su ranije izrazili zabrinutost u vezi sa uporabom kamera za nadzor u zatvorenom prostoru.

Ove promjene su napravljene u konsultaciji sa našim gostima, domaćinima i ekspertima za privatnost. Mi ćemo nastaviti tražiti povratne informacije kako bismo osigurali da naše politike funkcioniraju za našu globalnu zajednicu“, navode iz Airbnb-a.

Obzirom da u većini oglasa na Airbnb piše da nemaju sigurnosnu kameru, očekuje se da će ovo ažuriranje uticati na manji broj njih na platformi“, dodaju iz kompanije, prenosi BizLife.

Trenutna pravila Airbnb-a dozvoljavaju korištenje sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorijama kao što su dnevne sobe i hodnici. Sve pod uvjetom da je mjesto opreme jasno naznačeno u oglasu za smještaj.

Ažurirana politika također zabranjuje uporabu vanjskih kamera koje pokazuju unutarnjost posjeda. Airbnb ne dozvoljava postavljanje kamera za nadzor u privatnim prostorima kao što su spavaće sobe i kupatila.

Prema novim pravilima, i dalje će biti dozvoljena uporaba video interfona i uređaja za nadzor buke u zajedničkim prostorijama. Ovi uređaji također moraju biti transparentni na stranici oglasa za smještaj.

Airbnb nastoji da izbalansira potrebu da domaćini budu u mogućnosti da nadgledaju sigurnost vlastite imovine, te da budu svjesni problema kao što su neovlaštene zabave, a da pritom daju prioritet privatnosti gostiju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno