Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ako želite zaraditi na tečaju eura i dolara, trebat će vam više sreće nego pameti

Tečaj eura i dolara vrlo je delikatno pitanje za svjetsku ekonomiju jer svaka veća fluktuacija u odnosu snaga dvaju vodećih globalnih valuta ima eksponencijalne posljedice na gospodarstvo, ali i otvara priliku za zaradu.

Međutim ako tražite profit u špekulacijama s tečajem američke i europske valute, trebat će vam više sreće nego pameti. Pokazuje to i razgovor sa stručnjacima diljem regije. Od kojih jedan dio smatra da će dolar jačati, dok drugi dio drži da će na dobitku biti euro.

Glavni čimbenik koji će utjecati na kretanje tečaja svakako će biti monetarna politika. Odnosno odluke Feda i ECB-a u borbi s inflacijom, no tu je bezbroj drugih faktora koji mogu poremetiti delikatan valutni balans.

Što se konkretnih prognoza tiče, priču počinjemo s našim analitičkim timom koji predviđa blagu devalvaciju ili deprecijaciju dolara u odnosu na euro u 2024. godini. Preciznije, očekuju da će se tečaj kretati između 1,08 i 1,14 dolara za euro.

Glavni razlog pesimističnog stava prema dolaru je očekivano smanjenje kamatnih stopa od središnje banke SAD-a. Što tamošnju valutu dovesti u nepovoljniji položaj u odnosu na euro”, ističu analitičari Bloomberg Adrije.

Osim toga, američko gospodarstvo pokazuje znakove posrtanja prema podacima s tržišta rada. Dok europodručje još nije ušlo u tehničku recesiju, iako je na samom rubu. Dodatni argument u korist jačanja eura u odnosu na dolar je i suficit na tekućem računu platne bilance eurozone, smatra naš analitički tim.

Hrvatski stručnjaci s kojima smo razgovarali podijeljenog su mišljenja

Glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore (HGK) Goran Šaravanja euro vidi kao slabiju kariku u usporedbi s dolarom. To argumentira generalnim stanjem europske ekonomije.

“Kako je ekonomija europodručja doživjela puno veći udarac od ruske invazije na Ukrajinu u odnosu na SAD, očekivao bih da će euro slabiti u odnosu na dolar. Odnosno, očekujem da će Fed biti zadnja od važnih globalnih središnjih banaka koja će spuštati referentne kamatne stope. Ako sam u pravu, dolar bi trebao jačati u odnosu na euro”, naglašava.

Za razliku od Šaravanje, voditelj obvezničkog poslovanja u InterCapitalu Ivan Dražetić ima drugačiju prognozu. Na pitanje tko će prvi početi rezati kamatne stope, ECB ili Fed, kaže da je gotovo siguran da će to biti Fed. “Tečaj euro–dolar je veoma bitan i ako bi ECB išao u rezanje kamatnih stopa prije Feda, euro bi kolabirao, a to bi pojačalo inflacijska očekivanja u eurozoni.”

Napomenuo je i kako ne vjeruje da će se rezanje kamatnih stopa u Americi dogoditi prije kraja drugog kvartala, a kada je u pitanju broj rezanja koji vidi u 2024. godini, Dražetić kaže da bi se kladio na tri u SAD-u. Smatra da će Europa kaskati jer ECB razmišlja u potpuno drugačijem smjeru.

“Gospodarstvo eurozone i EU-a ne pokazuje znakove oporavka i pored smanjenja inflacije. Štete od sankcija i prekida ekonomskih odnosa s Ruskom Federacijom, izdvajaju se enormni iznosi novca i bez kakvog realnog pokrića za financiranje Ukrajine. Umjesto jačanja konkurentnosti najavljuju se protekcionističke mjere prema uvozu iz konkurentnijih ekonomija poput kineske”, pojašnjava Gavran.

Srpski investitor i osnivač Senzal Capitala Rade Rakočević pak izglednim vidi blago jačanje eura u odnosu na dolar

“Najveći utjecaj imat će kretanje kamata koje će središnje banke sigurno sniziti, tako da će ovo biti vrlo volatilna godina”, rekao je Rakočević za Bloomberg Adriju, dodavši da će važni biti i izbori u SAD-u, kao i geopolitičke napetosti.

“Kada jedna od dvije središnje banke snizi kamatu za 25 ili 50 baznih bodova, ova druga valuta će ojačati. Kad to napravi druga središnja banka, onda će suprotna valuta skočiti. Pa mislim da ćemo imati jednu klackalicu. Ipak, očekujem neka manja odstupanja u rasponu od oko pet posto”, zaključio je Rakočević.

“Predviđanja većine poslovnih banaka za kraj 2024. su da će euro i dolar dosegnuti paritet od 1,11 do 1,15. Što se tiče vremena dinamike kretanja, očekuje se značajno jačanje eura u odnosu na američki dolar od drugog kvartala”, kaže Ana Nikoloski, direktorica Odjela za trgovanje financijskim instrumentima Komercijalne banke AD Skoplje. “Američki dolar tradicionalno ima dobre rezultate početkom godine i kada je eurozona u recesiji, tako da je u prvom kvartalu možda prerano prognozirati pad dolara.”

Nikola Maljković, analitičar slovenske trgovačke platforme OptimTrader vjeruje da u ovoj godini neće biti većih promjena. Očekuje relativno slično kretanje tečaja kao i u 2023. godini. U rasponu između 1,04 i 1,15 dolara za euro. “Svako odmicanje od navedenih razina znači investicijsku priliku”, zaključuje Maljković.

Izvor: ba.bloombergadria.com

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno