Financa
Digitalni poslovni portal

Alma Ras, rast prihoda i zaposlenih u 2021.

Prethodnu 2021. godinu okarakterizali su brojni rezultati, pa čak i rekordni u određenim segmentima poslovanja počevši od broja uposlenika, do rasta poslovnih prihoda za 16% u odnosu na 2020. godinu. Proširena je i maloprodajna mreža, web shop i druga tržišta, te implementirane inovacije u projektima i novim proizvodima, a sve to zahvaljujući lojalnim kupcima koji prepoznaju kvalitet brendova Alma Ras kompanije više od dvije decenije. Svjesni sve većih želja potrošača, pored konstantnog podizanja kvaliteta, kontinuirano se radi na inovacijama i svjetske trendove donose na bh. tržište.

Rasim Memegić - izvršni direktor Alma Ras (izvor Business Magazin)
Rasim Memegić – izvršni direktor Alma Ras (izvor Business Magazin)

Uz angažman iskusnih konsultanata iz Deloitte uspješno smo prošli i tranziciju upravljanja kompanijom. Uz najbolju svjetsku i regionalnu praksu, implementirana su pravila i propisi koji će dodatno učvrstiti upravljanje, ali i osigurati daljni razvoj kompanije, imenovanjem nove Uprave Društva i harmoniziranjem svih odjela u zajednički sistem djelovanja, gdje je u fokusu klijent, odnosno kupac”, riječi su g. Rasima Memagića, izvršnog direktora kompanije Alma Ras. Kako navode iz Alma Ras-a prethodne godine su izašli na američko tržište zahvaljujući saradnji s tekstilnom kompanijom Commando, te je intenzivirana suradnja s globalnim liderom Hugo Boss.

Povećan broj uposlenih – rekordan od pokretanja proizvodnje

Zahvaljujući kontinuiranom rastu, prošle godine je otvoreno 86 novih radnih mjesta, što je dovelo do sastava od 1296 uposlenika, a već početkom ove godine broj se povećao na 1300 članova. Iz kompanije s ponosom navode činjenicu da su imali 38 internih unapređenja, a od tog broja čak 84% uposlenika bili su šivači. Sve ovo je omogućio ARcademy centar koji je osnovan 2020. godine, Zahvaljujući ovoj ideji, lakše se prepoznaju afiniteti zaposlenika, te su mogućnosti napredovanja uposlenika mnogo veće. Pored internih resursa, predavača i iskustva organizacije, usko sarađuju i angažuju eksterne predavače. Ovo ulaganje se smatra još jednim načinom da na duži vremenski period očuva stabilnost kompanije i konkurentnost.  Samo prošle godine, u Alma Ras uposlenike investirano  je 340.000 BAM. Čvrsto vjeruju da je zajednički rad na poboljšanju uvjetq rada i kreiranju pozitivnog radnog okruženja, ovu kompaniju i ove godine dovelo do titule najpoželjnijeg poslodavca u kategoriji Fashion&Retail.

Alma Ras - ARAcademy (izvor Alma Ras)
Alma Ras – ARAcademy (izvor Alma Ras)

Ulaganje u infrastrukturu u iznosu od 1.853.000 KM

Najznačajniji infrastrukturni projekat koji je započet prethodne godine jeste nova upravna zgrada u Visokom. Objekat se prostire na 1200 m, a enterijer je uređen prema najnovijim svjetskim standardima.  Završetak radova očekuje se početkom ožujka, kada će se i obilježiti 24 godine uspješnog postojanja i poslovanja kompanije. Proširena je i mreža maloprodajnih objekata, te je otvoren i četvrti objekat u Sloveniji, a u Bosni i Hercegovini je proširena maloprodajna mreža otvoranjem još jedne poslovnice u Mostaru i Cazinu, te su renovirani postojeći objekti u Tuzli i Gradišci.

Inovacije u proizvodnji i usmjerenje na održivi razvoj

Prethodna godina donijela je uspjeh i Alma Ras brendu čiji kreativni tim je lansirao prvu kolekciju kupaćih kostima u vlastitoj proizvodnji. Razvijanje jednog ovakvog proizvoda zahtjevalo je usavršavanje i implementaciju sasvim nove tehnike, gdje je bila potrebna dodatna edukacija uposlenih. Teži se ekološkoj i društvenoj osvještenosti, te je poslovanje i usmjerieno ka tome. Pokrenuti su određeni eko projekti koji su doprinijeli lokalnim zajednicama i učestvovali u mnogim projektima za zbrinjavanje otpada. Svi ti procesi doprinijeli su da u izazovnoj 2021. godini dobije i jedan od najvažnijih certifikata u tekstilnoj industriji, a riječ je o GOTS certifikatu. To znači da će se implementirati i najnoviji trend u svijetu, tj. ići u smjeru razvoja novih organskih proizvoda. Više će se usmjereni na održivi razvoj: instalirati solarne panele, smanjiti otpad u proizvodnom procesu. U planu je nabavka i nove krojne linije zahvaljujući kojoj će se smanjiti potrošnja energije za 30 posto, ubrzati proces proizvodnje i unaprijediti kvalitet proizvoda.
Sve pretpostavke i preduvjeti su napravljeni da u 24. godini postojanja Alma Ras ostvari svoju najuspješniju poslovnu godinu.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije