Financa
Digitalni poslovni portal

Ministri financija EU razmatraju posljedice invazije na Ukrajinu po europsku ekonomiju

Ministri financija Europske unije u srijedu su se ponovo okupili drugi put u manje od sedmice kako bi odvagali vjerojatne posljedice po Evropu ruske invazije punog obima na Ukrajinu, zemlju koja graniči s istočnim obodom bloka.

Tvorci politike bore se da ponovo preračunaju ekonomska predviđanja donesena prije manje od mjesec dana, kada je Europska komisija – izvršni organ EU – predvidjela da će se ekonomski rast usporiti s 5,3 posto iz prošle godine na četiri posto u ovoj godini i na 2,8 posto u 2023.

Vodeći europski komesari saopćili su u srijedu da su te cifre previše optimistične jer će sukob u Ukrajini vjerojatno dovesti do rasta cijena energenata, potresa na financijskim tržištima i slabljenja potrošačkog povjerenja.

– Ne očekujemo da oporavak bude potpuno ugrožen nego da bude oslabljen – izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Sumorna perspektiva također je otvorila mogućnost dužeg perioda neograničene potrošnje država članica kako bi pomogle svoje ekonomije, prenosi AP.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije