Financa
Digitalni poslovni portal

Amazon kažnjen u Italiji s čak milijardu EURa

Talijanski antimonopolski regulator je izrekao jednu od najvećih kazni u Europi tehnološkom divu Amazonu.

Talijanski antimonopolski regulator saopćio je danas da je novčano kaznio Amazon sa 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe tržišne dominacije, što je jedna od najvećih kazni u Europi izrečena nekom američkom tehnološkom divu.

Amazon je, sa svoje strane, izrazio “snažno neslaganje” sa odlukom italijanskog regulatora i i najavio žalbu, izvještava Routers. Nadzor regulatora na globalnom nivou nad tehnološkim gigantima se pojačao nakon niza skandala zbog privatnosti i dezinformacija, kao i žalbi nekih kompanija da te firme zloupotrebljavaju svoju tržišnu moć.

Pored Amazona, u Europi su pod pojačanim nadzorom i Google, Facebook, Apple i Microsoft, napominje britanska agencija. Talijanski nadzorni organ je u saopćenju naveo da je Amazon iskoristio svoju dominantnu poziciju na talijanskom tržištu usluga kako bi favorizovao logističke usluge prodavača koji su aktivni na njegovom talijanskom site-u Amazon.it.

Vlasti su precizirale da Amazonov servis za posredvanje na tržištu usluga FBA, s nizom ekskluzivnih pogodnosti, uključujući oznaku “prime”, pomogao većoj vidljivosti isključivo korisnika tog servisa i povećanju prodaje na Amazon.it.
“Amazon spriječava uključivanje ponuda prodavaca trećih strana s oznakom “prime” kojima ne upravlja FBA”, navodi se u saopćenju regulatora. Etiketa “prime” omogućava povoljnije uvjete prodaje za više od sedam miliona najlojalnijih potrošača i kupaca s velikom potrošnjom, koji su članovi Amazonovog programa lojalnosti.

Iz Amazona su poručili da je FBA servis “potpuno opcionalna usluga” i da je većina prodavača trećih strana na Amazonu ne koristi.

“Prodavači koji izaberu FBA to čine jer je taj servis efikasan, povoljan i konkurentan u pogledu cijena. Predložena novčana kazna i pravni lijekovi su neopravdani i neodmjereni”, navodi se u saopćenju Amazona.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije