Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bank of England u strahu

Cijene dionica i obveznica na financijskim tržištima trenutno su visoke uzimajući u obzir rizike za gospodarsku aktivnost. Oštar pad vrijednosti bi mogao podići troškove zaduživanja za građane i kompanije u Britaniji, upozorila je Bank of England (BoE).

Neki rizici za financijsku stabilnost na globalnoj razini pojačani su od sjednice u prosincu. Upozorio je javnost bančin odbor za financijsku politiku.

Ulagači na finanijskim tržištima očekuju kontinuirani oporavak gospodarstva i slabljenje inflacije. Stoga su cijene brojnih kategorija imovine, uključujući dionice i obveznice, porasle i čine se visokima. Uzimaju u obzirs sve rizike po gospodarsku aktivnost, primjećuje BoE.

“To podrazumijeva veći rizik oštrog pada cijena imovine. Ovo bi u konačnici podiglo troškove i otežalo zaduživanje za kućanstva i kompanije u Britaniji”, objašnjavaju.

Ističu i visoku razinu globalnih i geopolitičkih rizika, uključujući sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku. Također, visoke razine javnog duga u velikim gospodarstvima. Kućanstva i kompanije i dalje su pak otporni iako su pod pritiskom većih troškova života, ocijenila je Bank of England.

Izgledi za britanska kućanstva donekle su se poboljšali od kraja prošle godine. Iako su građani i dalje pod pritiskom povećanih životnih troškova i viših kamata.

Povećanje plaća ojačalo je financije kućanstava, a kamatne stope na hipotekarne kredite blago su pale od prosinca, pokazuje bančino izvješće. Unatoč tome, mjesečne rate oko 45 posto vlasnika hipotekarnih kredita s fiksnom kamatnom stopom bit će i dalje veće kada ih budu refinancirali do kraja 2026.

Bank of England – krediti s rokom do 30 godina

Banka ukazuje i na nastavljen trend potražnje za hipotekarnim kreditima s duljim rokom otplate. Navodeći podatak da je u posljednja tri mjeseca 2023. približno polovina svih odobrenih kredita bila s rokom dospijeća od najmanje 30 godina.

Zajmovi su zahvaljujući duljim rokovima otplate postali dostupniji mnogim zajmoprimcima, ali bi mogli i naštetiti otpornosti i zajmoprimaca i zajmodavaca u slučaju pojačanih problema s povratom.

Visina nepodmirenih dugova po hipotekarnim kreditima malo je porasla od prosinca i iznos bi trebao dodatno porasti, premda je prema povijesnim standardima i dalje nizak, objavio je bančin odbor.

Naglasio je, međutim, da je britanski bankarski sektor dovoljno snažan da podupre kućanstva i tvrtke čak i ako se stanje u gospodarstvu osjetno pogorša, navodi Hrportfolio.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno