Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Xiaomi službeno lansira prvo električno vozilo

Kineski proizvođač pametnih telefona, elektronski gigant Xiaomi sprema se da lansira svoje prvo električno vozilo. Danas počinje primati narudžbe.

Generalni direktor Lei Jun rekao je ovaj tjedan da će model Speed Ultra 7 koštati ispod 500.000 juana ili 69.000 dolara. S tim će kineski tehnološki gigant ući u konkurenciju sa kompanijama kao što su Tesla i BID, prenosi BBC.

Ulazak Xiaomi-ja na tržište električnih vozila dešava se u vrijeme kada je usporio rast prodaje na svjetskom nivou. Ovo je rezultiralo i blagim padom cijena u navedenom segmentu.
Kompanija se nada da će operativni sustav vozila SU7, čiji dizajn podsjeća na luksuzne sportske automobile, biti privlačan kupcima. Očekuje sličan odgovor kupaca kao kod pametnih telefona, laptopa i drugih uređaji. Dizajn vozila podsjeća na luksuzne sportske automobile.

Xiaomi je treći najveći proizvođač pametnih telefona u svijetu. Trenutno drži udio od 12 posto na tržištu, prema podacima Kaunterpoint-a.

Vozilo SU7 koje Xiaomi testira od prošle godine poredi se sa Porsche modelima sportskih vozila Taycan i Panamera. Proizvodi se u pogonu državnog proizvođača automobila Grupe BAIC u Pekingu gdje može proizvesti 200.000 vozila godišnje.

Xiaomi ozbiljno investira u proizvodnju

Xiaomi je saopćio da će investirati 10 milijardi dolara u svoju proizvodnju automobila tijekom narednih deset godina. „Kinesko tržište električnih vozila je vrlo zrelo. Stvara vrlo stabilan ekosustav za proizvođače električnih automobila“.

On je pojasnio da je, na primer, vrlo jak lanac distribucije baterije i da raste mreža punktova za njihovo punjenje. Stoga infrastruktura može odgovoriti na porast broja automobila. Lansiranje prvog Xiaomi-jevog električnog vozila događa se u vrijeme kada jača cijena na tržištu električnih vozila u Kini.

Tesla, vlasništvo američkog milijardera Elon Musk-a, smanjio je cijenu svojih vozila u Kini za više tisuća dolara posljednjih mjeseci. Do smanjenja je došlo jer su lokalni konkurenti poput BID-a, najveći prodavač električnih vozila na svijetu, smanjili svoje cijene.

Kina kao najveće tržište automobila u svijetu već je prenatrpana. Xiaomi je jedan od malobrojnih novih kompanija koje ulaze na tržište pošto vlasti pokušavaju da obuzdaju priliv novih kompanija.

Ranije ovaj tjedan kompanija BID je objavila rekordnu dobit za prošlu godinu. Napomenuli su da je rast usporio pri kraju godine, piše BizLife.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno