Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bitcoin prvi put nakon 19 mjeseci premašio 40.000 dolara

Bitcoin je u ponedjeljak prvi put ove godine premašio granicu od 40.000 dolara u Aziji. Potaknut je iščekivanjem odobrenja bitcoin fonda kojim se trguje na burzi i okladama na smanjenje kamatnih stopa u SAD-u.

Najveća svjetska kriptovaluta porasla je u ponedjeljak u Aziji za više od 4%, na najvišu razinu u 19 mjeseci. Trgovala se čak do 41.520 USD na temelju podataka Coin Metrics. Ovo je prvi put od svibnja 2022. da je bitcoin probio razinu od 40.000 dolara, prema LSEG-u. Bitcoin je sada porastao za više od 145% u odnosu na početak godine.

Ovo dolazi nakon što su skandali potresli tržište, uključujući kolaps kripto burze FTX u studenom prošle godine. Prošlog mjeseca, osnivač FTX-a, Bankman-Fried, proglašen je krivim za svih sedam kaznenih prijava podignutih protiv njega u vezi s propašću njegovog kripto carstva.

ada kada je 40.000 dolara ponovno pregledano prvi put u gotovo 19 mjeseci, čini se da su 48.000 i 52.000 dolara sljedeće značajne linije u pijesku.

Antoni Trenchev, suosnivač tvrtke za digitalnu imovinu Nexo

Povećanje povjerenja

Prošli su se tjedan dužnosnici američke Komisije za vrijednosne papire i burzu sastali s predstavnicima Grayscalea, BlackRocka i Nasdaqa. U dopisu je SEC rekao da se u četvrtak sastao s Grayscaleom o potencijalnoj konverziji Grayscale Bitcoin Trusta u ETF. SEC je prethodno blokirao ovaj potez, ali je Grayscale osporio tu odluku na sudu i pobijedio.

To je povećalo povjerenje na tržištu da bi bitcoin ETF mogao na kraju biti odobren, poguravši cijenu najveće svjetske kriptovalute.

“Koliko brzo će Bitcoin marširati prema 50.000 dolara moglo bi ovisiti o tome kada će spot-Bitcoin ETF biti odobren. A čak ni tada nema jamstva da će dugo očekivani potez SEC-a lansirati cijenu.”, rekao je Trenchev.

Tijekom razgovora 1. prosinca, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da je sada prerano govoriti o smanjenju kamatnih stopa i da će središnja banka “držati restriktivnu politiku” sve dok kreatori politike ne budu sigurni da se inflacija vraća na 2%.

Kao većina prognozera, moji kolege i ja predviđamo da će se rast potrošnje i proizvodnje usporiti tijekom sljedeće godine. I to zato što učinci pandemije i ponovnog otvaranja blijede i restriktivna monetarna politika opterećuje agregatnu potražnju.

Jerome Powell

Njegovi su komentari potaknuli očekivanja da je Fed vjerojatno završio s povećanjem kamatnih stopa za sada. Budući da je niz povećanja stopa od ožujka 2022. urezao u gospodarsku aktivnost, prenosi CNBC. Ipak, u isto vrijeme, Powell je rekao da je “prerano zaključiti s pouzdanjem da smo postigli dovoljno restriktivan stav” i da bi mogla uslijediti nova povećanja.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno