Financa
Digitalni poslovni portal

Četiri ljudske vještine i dalje traženije od poznavanja AI

Živimo u vremenu svakodnevnog takmičenja između ljudskog uma i sposobnosti AI. Ponekada se čini da ljudske vještine vode “bitku” u kojoj su osuđene na poraz. Sigurno je da nas čeka jedno poprilično neizvjesno razdoblje, gdje će se organizacija poslovnih aktivnosti sigurno redefinirati. Što će zapasti ljudskii um, a što umjetnu inteligenciju, ostaje da vidimo.

Kada se govori o umjetnoj inteligenciji danas, neizostavno je govoriti i o načinu na koji ona mijenja dinamiku na tržištu rada. Potražnja za AI talentima raste. Kompanije su spremne ponuditi unosne plaće inžinjerima koji poznaju razvoj AI thnologije. Navedene vještine su na čelu tehnološkog napretka, te ne čudi što je velika potražnja.

Izvešće koji je objavio LinkedIn navodi da su korisnici ove društvene mreže dodali termine vezane za AI. Najdodavaniji termini su “ChatGPT” i “Prompt Engineering”. Navedene pojmove korisni su dodali na vlastite profile 15 puta više u lipnju u usporedbi sa sječnjom 2023, navodi Web Mind.

Međutim, kako AI vještine postaju sve neophodnije, paralelno raste značaj ljudskih vještina koje upotpunjuju AI ekspertizu. Štoviše, uspon AI doveo je do toga da su određene ljudske vještine cijenjenije danas nego ikad prije.

Ljudske vještine poprilično ispletene s AI

Istraživanje koje je provela istaknuta platforma za analitiku podataka o kriptovalutama CoinGecko pokazala je važan zaokret u prioritetima. Naime, otkrili su da je interes za potragu za “AI poslovima” skočilo na četiri puta veći nivo u odnosu na “kripto poslove”.

Ovaj trend pokazuje znatnu promjenu preferencija i težnji onih koji traže posao i profesionalaca u sektorima tehnologije i financija. Prema platformama za traženje posla, ovo su najtraženiji AI poslovi:

AI Inženjering i razvoj

Mogućnost dizajniranja i izgradnje AI sustava i proizvoda ostaje najvažnija. Oni koji su vješti u strojarskom učenju, te upravljanju podacima su na čelu konkurencije.

NLP i jezički modeli

U svijetu u kojem efikasna komunikacija i tekstualno generiranje igraju ključnu ulogu, stručnost u NLP (Obrada prirodnog jezika) i jezičkim modelima su nezamjenljivi za kreiranje konverzacijskih AI sustava i text-driven aplikacija.

Računalna vizija

Ekspertiza u računalnoj viziji je od velike važnosti, posebno u industrijama kao što su zdravstvo, autonomna vozila i osiguranje, gdje vizuelni podaci igraju ključnu ulogu.

Data Engineering

Profesionalci sposobni u prikupljanju, obradi i upravljanju podacima su neophodni za kreiranje temelja na kojima rade AI modeli.

AI Etika i usaglašenost

S obzirom na etičke implikacije AI, eksperti koji mogu upravljati etičkim i regulatornim okvirima su nezamijenljivi za odgovoran razvoj AI.

Komplementarne ljudske vještine

LinkedIn izveštaj “Budućnost rada” iz kolovoza 2023. godine utvrdio je značajan trend u eri obilježenoj ChatGPT-jem. Brzi rast vještina koje bi se mogle nazvati “anti-AI vještine”.

Ove vještine su dobile značajnu važnost kao odgovor na uspon umjetne inteligencije, naglašavajući kritičnu sinergiju između ljudskih sposobnosti i AI.

Koje su ključne ljudske vještine

Fleksibilnost (+158%): U eri koju kakrakteriziraju tehnološki preokreti i brzo evoluiranje AI diskursa, prilagodljivost je postala neprocenjivo važna. Profesionalci koji budu pioniri u ovoj oblasti, uče i napreduju u okolnostima koje se stalno menjaju su veoma traženi.
Profesionalna etika (+120%): Uspon AI uveo je etičke dileme i društvene zabrinutosti, naglašavajući značaj profesionalaca koji mogu upravljati ovim složenim etičkim pitanjima. Održavanje jakog moralnog kompasa u razvoju AI je od najvećeg značaja.

Društvena percepcija (+118%): Razumevanje i tumačenje ljudskog ponašanja, emocija i kulturnih nijansi su vještine koje su posebno dobile na važnosti. Naročito kada je riječ o primjeni AI u interakciji sa ljudima, mogućnost suosećanja i opažanja potreba korisnika je neprocenjiva.
Samoupravljanje (83%): Osobna disciplina, efikasno upravljanje vremenom i kapacitet za samostalni rad su kvaliteti koji su zabiljležili značajan porast na tržištu rada. AI profesionalci se često hvataju u koštac sa kompleksnim projektima koji iziskuju samoupravljanje.
Štaviše, zapanjujućih 92% rukovoditelja slaže se da su ljudske vještine sada cijenjenije nego ikada prije. Ovo kolektivno priznanje potvrđuje da, dok AI nastavlja transformirati industrije i automatizirati zadatke, potreba za profesionalcima koji posjeduju ove “anti-AI vještine” ostaje od bitnog značaja, piše Web Mind.

U SAD, komunikacija ostaje primarna vještina koja se zahtjeva na svim radnim mjestima. U svijetu gdje AI može obavljati mnoge ljudske zadatke, izvrsnost u ovim komplementarnim ljudskim vještinama je strateška prednost. Naglašavanje sinergije između AI ekspertize i ovih ljudskih vještina je od ključnog značaja za profesionalce koji žele da se istaknu na konkurentnom tržištu rada.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije