Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Četverodnevni radni tjedan za borbu s nedostatkom radnika

Njemačka je nedavno pokrenula probni period od šest mjeseci u kojem će zaposlenici u 45 kompanija širom zemlje raditi četiri dana. Jedan dan manje u tjednu radit će za istu plaću.

Inicijativu provodi konzultantska kuća Intraprenor sa sjedištem u Berlinu, zajedno sa neprofitnom organizacijom “4 Day Week Global“ (4DWG).

Jan Buhren iz Intraprenora rekao je za Anadolu da je ekonomska kriza u Njemačkoj dovela do promjena na tržištu rada. Zbog čega je potrebno pokušati sa eksperimentom četverodnevnog radnog tjedna.

Vidimo promjene na tržištu rada, promjene u potražnji za radnom snagom, svuda vidimo neku vrstu ekonomske krize, ali i posebno u Njemačkoj i to zahtijeva nove načine razmišljanja o radu.

Jan Buhren

U Njemačkoj su tijekom prošle godine radnici u javnom sektoru održali niz štrajkova tražeći veće plaće i bolje uvjete rada.

Zagovornici kraćeg radnog tjedna nadaju se da će zbog skraćenog radnog tjedna radnici biti sretniji i produktivniji u vrijeme kada se Njemačka bori sa padom produktivnosti i nedostatkom radne snage.

“Vidjeli smo da radnici postaju vrlo kreativni i pronalaze načine za fleksibilniji način rada i vrijeme koje provode radeći. Tako da četverodnevni rad nije samo četverodnevni rad, do sada smo vidjeli oko 12 različitih načina rada“, dodao je Buhren.

Pitanje produktivnosti

U ovom eksperimentu produktivnost je veliko pitanje. A prema podacima Njemačke banke nakon što je dostigla najviši nivo od 105,20 poena u studenom 2017. godine, njemačka produktivnost u stalnom je padu, iako je i dalje viša nego u drugim velikim ekonomijama u Europi.

Pristalice četverodnevnog radnog tjedna tvrde da bi jedan dan manje u tjednu povećao dobrobit i motivaciju radnika. A samim tim bi ih učinio produktivnijima.

Buhren je dodao da se ovaj rast motivacije primjećuje i u industrijama koje pate od nedostatka vještina i zaposlenika.

“Industrije se već suočavaju s nedostatkom radnika, gotovo je paradoksalno reći, želite li raditi manje? Dakle, dok ove kompanije nude novi način angažmana, to zapravo djeluje kao poticaj, kao brend poslodavca. Tako poslodavac povećava vrijednost svog brenda i bilježi rast od 300 posto u broju molbi za zaposlenje koje prima“, rekao je Buhren.

Jedan radni dan manje u tjednu privlači i one koji nisu voljni raditi cijeli tjedan da postanu radna snaga. Time se pomaže da se smanji trenutni nedostatak radne snage koji pogađa Njemačku.

U studenom prošle godine Trgovinsko-industrijska komora (DIHK) priopćila je da se pola njemačkih kompanija bori popuniti slobodna radna mjesta. U prošloj godini tisuće nepopunjenih radnih mjesta njemačkoj su ekonomiji uzrokovale gubitak veći od 90 milijardi eura.

Njemci uzbuđeni zbog testiranja

Iako je nejasno hoće li kraći radni tjedan na bilo koji način riješiti ovaj problem, Nijemci su uzbuđeni što će testirati ovaj model.

Istraživanje kompanije Forsa pokazalo je da bi 71 posto radnika u Njemačkoj htjelo imati mogućnost rada samo četiri dana u tjednu. Nešto više od tri četvrtine ispitanih reklo je da podržava Vladu koja istražuje potencijalno uvođenje četverodnevnog radnog tjedna. S druge strane, više od dva od tri poslodavca podržavaju ideju.

Tia Robinson, direktorica berlinske škole jezika Expath, kaže da je ravnoteža između poslovnog i privatnog života bila razlog za skraćenje radnog tjedna s pet dana na četiri.

COO (glavni operativni direktor, op.a.) i ja smo imali ideju za naše osobne želje. Ali i za zaposlene. Željeli smo bolje izbalansirati naše živote. COO je htio napisati knjigu, ja imam dijete i htjela sam više vremena za svoju kćerku. Dakle, htjeli smo to za sebe, ali nismo mogli opravdati da to radimo zbog sebe, a ne zbog zaposlenih, pa smo odlučili napraviti za cijelu kompaniju i svi su zaista zadovoljan rezultatima.

Tia Robinson

Pojasnila je da su mjerili zadovoljstvo i dobrobit zaposlenih, kao i zadovoljstvo kupaca i efikasnost rada.

Cerkis, administrator i nastavnik u Expathu, rekao je da mu je život postao ispunjeniji i da ima više vremena za sebe.

“Bavim se više i redovnije sportom, imam bolji vikend, više energije i vremena za sebe, više sam fokusiran na posao i imam manje bolovanja“, rekao je.

Govoreći o svojoj produktivnosti rekao je da uz pripreme koje su obavili, obavlja istu količinu posla.

“Izgrađen je sustav koji osigurava da se posao može lako podijeliti i ne zavisi od vremena. Ali da, imam mnogo više kapaciteta da se fokusiram na dan kada radim“, dodao je Cerkis.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno