Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijene kriptovaluta su pale, ali to ulagače ne plaši

Prema istraživanju “Plaćanje kriptovalutom” koje su u kolovozu proveli PYMNTS i BitPay, oko 56% potrošača kaže da su barem donekle zainteresirani za kupnju kriptovalute u idućoj godini.

Gotovo 42% milenijalaca kaže da je vjerojatno ili vrlo vjerojatno da će kupiti kriptovalute u sljedećoj godini. Za generaciju Z taj broj pada na oko 26%.

Što stoji iza stalne fascinacije kriptom? Dok je gotovo 50% ispitanika motivirano mogućnošću zarade od svojih kripto ulaganja, oko 15% ispitanika kaže da je “strah od propuštanja” pokretač njihove odluke.

“Povijest nam je pokazala da je tržište prkosilo svemu, pa čak i tijekom razdoblja pada, tako da ulagači ostaju pozitivni u pogledu sposobnosti bitcoina i drugih kriptovaluta da i dalje ostanu otporne”, kaže Iyandra Smith-Bryan, glavni operativni direktor Quantfuryja, globalnog brokera i trgovca koji osigurava promptne cijene razmjene na globalnim i kripto burzama.

Osim toga, vjera u temeljnu blockchain tehnologiju i dalje potiče optimizam ulagača u pogledu usvajanja kriptovaluta u budućnosti, kaže Smith-Bryan.

Ulagači također vide kripto zimu kao dobru podlogu. “Eliminira slabije igrače, ostavljajući najbolje igrače na terenu; daje onim najboljim igračima priliku da se koncentriraju na napredak u tehnologiji, na razvoj proizvoda i povećanje podrške i usluga,” dodaje Smith-Bryan.

Iako se mnogi ljudi nadaju zaradi od svoje kripto imovine, mnogi ih žele koristiti i za kupnju.

Oko 40% osoba u dobi od 18 do 35 godina ove godine planira koristiti kriptovalute za plaćanje roba i usluga, navodi se u izvješću Checkout.com “Demystifying Crypto”, prenosi CNBC Make it.

Kako proces korištenja kriptovaluta za kupnju postaje besprijekoran, “vidjet ćemo rast sličan brzini rasta interneta”, kaže Max Rothman, voditelj kripto i digitalne imovine na Checkout.com.

Trenutačno, fluktuacije u vrijednosti mnogih oblika kriptovalute, kao što su bitcoin i ether, čine izazovnom njihovu upotrebu kao način plaćanja.

Međutim, stablecoin, koji je kriptovaluta čija je vrijednost vezana za cijenu druge imovine kao što je zlato, može potrošačima i trgovcima pružiti stabilnost cijena koju traže, kaže Rothman.

Stablecoini “nude sve prednosti digitalne imovine – transparentnost, decentralizirane podatke i neposrednu dostupnost sredstava – ali su sposobniji podnijeti volatilnost tržišta”, kaže Rothman.

Iako je interes za kriptovalute i dalje velik, postoje stvarni rizici koje treba uzeti u obzir.

Kriptovaluta je vrlo promjenjiva digitalna imovina koja je podložna fluktuacijama vrijednosti. Ne postoje jamstva zarade, zbog čega stručnjaci preporučuju ulaganje samo onoliko novca koliko ste spremni potencijalno izgubiti.

Osim toga, cyber lopovi ponekad mogu hakirati virtualne novčanike koji pohranjuju vašu kriptovalutu i ukrasti vaša sredstva, stoga je važno biti posebno pažljiv glede sigurnosti.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno