Financa
Digitalni poslovni portal

EBRD premijeru Nikšiću: Putna infrastruktura je preduvjet za nove investicije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se u Vladi Federacije BiH, sa direktorom Odbora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Bosnu i Hercegovinu Leanderom Treppelom i šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuleom Neassl.

Sastanak je bio prilika da se razgovara o nastavku aktivnosti na izgradnji Koridora Vc. Obzirom da u financiranju ovog značajnog infrastrukturnog projekta zajedno sa Europskom investicionom bankom (EIB), učestvuje i EBRD. Gosti su najavili i skoro finaliziranje aktivnosti vezanih za financiranje izgradnje dionice Mostar Sjever – Mostar Jug.

Predstavnici EBRD-a su naglasili da je ova financijska institucija zainteresirana i za projekte iz oblasti energetike. Posebno kada su u pitanju projekti elektrana iz obnovljivih izvora energije, ali i elektroprenosne mreže.

Direktor Treppel je istakao da je Bosna i Hercegovina bitan klijent za EBRD. Naglasio je kako je izgradnja putne infrastrukture značajna za privlačenje drugih investicija.

Nikšić je goste upoznao s tim da se uskoro očekuje usvajanje Programa javnih investicija FBiH koji sadrži brojne infrastrukturne projekte. Naglasio je da je Vlada FBiH otvorena za investiranje u energetskom sektoru.

Sugovornici su ocijenili uspješnom dosadašnju suradnju. Iskazali su opredjeljenje da projekt izgradnje autoceste bude nastavljen i uspješno završen u interesu građana cijele Bosne i Hercegovine, piše BHRT.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije