Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

ECB želi zaštiti banke, uložen prigovor talijanskoj vladi

Europska centralna banka (ECB) uputit će Italiji pismo s prigovorima na iznenadni porez na dobit banaka koji je uvela vlada te zemlje, prenosi Reuters.

U pismu ECB kritizira činjenicu da je talijanska vlada prošlog tjedna najavila uvođenje poreza na profit banaka. Zamjeraju da prethodno nisu obavijestila Talijansku centralnu banku, ali ni ECB. Ovo je morala učiniti prema pravilima Europske unije, navode talijanske novine.

Taj porezni rizik oslabio bi talijanske banke i njenu ekonomiju, naglašava se u reakciji ECB-a. U nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, talijanska konzervativna vlada je prošli ponedjeljak objavila iznenađujuću odluku. Naime, odlučili su da će oporezivati jednokratnim dodatnim porezom od 40 posto veliku dobit banaka. Ovo je izazvalo veliku prodaju dionica banaka. Ne samo velikih talijanskih banaka, nego i ostalih velikih banaka u eurozoni.

Potom je manje od 24 sata kasnije djelomično povukla svoju odluku. Objašnjavajući da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 posto vrijednosti njihove imovine, navodi BHRT.
Jednokratnim se porezom oporezuje velika dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa.

Reuters je u vrijeme kada je mjera objavljena saznao da će talijansko ministarstvo financija tim porezom prikupiti nešto manje od 3 milijarde eura. Ali, njihovi izračuni su ukazivali da će uspjeti prikupiti znatno veće iznose.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno