Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EIB: U 2021. za 23 posto porasla financijska sredstva

Grupacija Europske investicijske banke, prema preliminarnim rezultatima, u suradnji s partnerima u Europi i svijetu osigurala je 95 milijardi eura za financiranje EU banke, što je povećanje od 23 posto u odnosu na 2020. godinu, izjavili su iz EIB.

Financiranje Europske banke u 2021. dosegnulo je najvišu razinu u svojoj 63-godišnjoj povijesti, a Grupa je namijenila sredstva za pomoć EU-u u borbi protiv pandemije, kao i za promicanje zelene i digitalne transformacije.

Europska investicijska banka (EIB) osigurala je više od 65 milijardi eura zajmova, dok je Europski investicijski fond (EIF) osigurao nešto više od 30 milijardi eura jamstava i kapitala, čime je EIB grupa dosegla rekordnih 95 milijardi eura u 2021.

Od početka pandemije kovida-19 Grupa je za suzbijanje negativnih posljedica osigurala ukupno 58,7 milijardi eura.

Istodobno je povećala ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju, u skladu sa svojim klimatskim akcijskim planom usvojenim 2020.

Oko 27,6 milijardi eura usmjereno je za potporu zelenoj transformaciji, gotovo polovica financijskih sredstava, oko 45 milijardi eura, plasirano je za mala i srednja poduzeća koja su podržala više od 430.000 europskih tvrtki i preko 4,5 milijuna radnih mjesta.

Financiranje za inovacije doseglo je rekordnih 20,7 milijardi eura prošle godine, a ulaganja u regije i zemlje izvan Europske unije iznosila su 8,1 milijardu eura.

Kao dio odgovora na kovid-19, EIB grupa je prošle godine povećala sredstva za sektor zdravstva i bioznanosti na gotovo 5,5 milijardi eura, od čega je više od milijardu eura bilo vlasnički ulog Europskog investicijskog fonda u ta dva područja.

Također, 2020. godine EIB je odobrio kredit u iznosu od 100 milijuna eura njemačkoj tvrtki BionTec koja je u suradnji s tvrtkom Pfizer razvila prvo cjepivo protiv kovid-19.

Uspostavljena globalna podružnica EIB

U skladu s reformom svojih globalnih aktivnosti i inicijativa Europske unije, EIB je odlučio reformirati svoje aktivnosti izvan EU i uspostaviti globalnu podružnicu EIB-a posvećenu međunarodnim partnerstvima i financiranju razvoja.

Udio ulaganja EIB-a u klimatske mjere i projekte ekološke održivosti porastao je prošle godine na 43 posto u usporedbi s 40 posto u 2020. godini.

Također, tijekom posljednjih pet godina, EIB je osigurao 90,8 milijardi eura za projekte kohezijske potpore, a 2021. godine kohezijsko financiranje iznosilo je 19,8 milijardi eura, što je ekvivalentno 41% ugovorenog financiranja u zemljama EU uz potporu EIB.

U listopadu 2021. EIB je odobrio novi okvir za povećanje kreditiranja kohezijskih regija do 2027., što znači da će EIB nastojati povećati svoja sredstva do 2025. za regije koje je Europska komisija identificirala kao manje razvijene ili manje razvijene. U tranziciji povećano na 45 posto godišnjeg obima.

Najavljeno je i da će EIB u istom razdoblju do 23% svojih godišnjih kredita u EU izdvajati za manje razvijene regije – one u kojima je bruto domaći proizvod po stanovniku manji od 75% prosjeka EU.

Kohezijske mjere EIB-a u razdoblju od 2021. do 2027. usredotočit će se na 145 regija EU, 67 regija u tranziciji i 78 manje razvijenih regija, navodi se u priopćenju.

Europska investicijska banka (EIB) je kreditna institucija Europske unije u vlasništvu država članica. Njime su dostupna dugoročna financijska sredstva za zdrava ulaganja koja doprinose postizanju ciljeva politike EU.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno