Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ethereum najavio nadogradnju na koju se dugo čekalo

Ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, upravo je provela zadnju generalnu probu uoči nadogradnje na koju se čekalo godinama i koja je najavljena kao jedan od najvažnijih događaja u povijesti kriptovaluta.

Šta znači ta nadogradnja? Ethereum je od svog osnivanja po uzoru na Bitcoin, koristio proof-of-work mehanizam za verifikaciju transakcija na svojoj mreži. Poslije dugog niza godina i brojnih najava, uskoro bi trebalo napokon prijeći na proof-of-stake mehanizam za verifikaciju, piše Bonitet. Zbog čega je ovo važno?

Postoji nekoliko mehanizama/tipova verifikacije, a dva najpopularnija su proof-of-work (koristi ga Bitcion) i proof-of-stake (koriste ga brojne druge popularne valute, a uskoro bi im se trebao priključiti i ETH).

Što je Proof-of-work, a šta Proof-of-stake?

Proof-of-work znači da se verifikatori na mreži međusobno natječu tko će prvi potvrditi transakciju i dobiti nagradu, kao u slučaju Bitcoina. Da bi uspio u ovome, korisnik mora imati jači stroj za rudarenje od ostalih sudionika kojih ima potencijalno na stotine milijuna. Zbog toga se rudari iz mjeseca u mjesec opremaju sve jačim i jačim strojevima, od kojih su neke opremljene specijalnim ultra-snažnim grafičkim karticama. Posljedica toga je nevjerojatna potrošnja struje, jer snažne grafičke kartice troše jako puno energije.

S druge strane, Proof-of-stake znači da se verifikatori na mreži ne natječu tko će prvi doći do verifikacije (barem ne u istom smislu kao korisnici Bitcoina), nego se validacija dodjeljuje raznim korisnicima, u skladu sa time tko ima koliki ‘štek’ (stake) datog novčića. Na primjer, netko može „uštekati“ 1,000 Ether novčića i samim time postati jedan od verifikatora. Minimalna količina ETH novčića kako bi se ušlo u priču je 32 ETH, ali što više to bolje jer će onda biti “jači” verifikator i više zarađivati.

Zašto je proof-of-stake bolji mehanizam verifikacije?

  • Jeftiniji je jer ne uključuje skupocjene strojeve ni grafičke kartice.
  • Potrošnja struje praktički ne postoji obzirom da nema ni strojeva za rudarenje.
  • Jednostavniji za korištenje i u cijelu priču može se uključiti i totalni početnik.
  • Doprinosi većoj sigurnosti mreže

Pošto je Ethereum druga kriptovaluta po popularnosti i tržišnoj kapitalizaciji (market cap), ovo će biti ogromna promjena na bolje jer će olakšati korištenje same mreže a i pojačati će njenu sigurnost.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno