Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU traži da banke ukinu jednu naknadu koju naplaćaju

Prijenos novca na drugi račun često traje nekoliko dana, a postoji rješenje u vidu prijenosa u stvarnom vremenu. No mnoge banke za to naplaćuju dodatne naknade. Ipak, nova pravila EU-a omogućuju prijenose u roku od nekoliko sekundi, bez naknade.

Možda ste to već primijetili: osim standardne metode, postoji i brži način prijenosa novca. Transferi u stvarnom vremenu prenose novac s računa A do računa B u samo nekoliko sekundi. “Normalni” transferi traju najmanje jedan dan, ali mogu trajati i duže zbog državnih praznika ili vikendima.

Trik banke je: ako želite izvršiti prijenos u stvarnom vremenu, mnoge banke također traže da to dodatno platite. Tada ćete morati platiti naknadu za prijenos. Iznosi naknade se razlikuje od banke do banke i od računa do računa, ali može biti i nekoliko eura, piše Poslovni.hr. Vijeće EU-a i Europski parlament složili su se da tome u budućnosti treba stati na kraj.

Konačna odluka još nije donesena. Smjer je zacrtan: nova pravila primjenjivat će se u EU-u, kao i u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, a primjenjivat će se nakon prijelaznog razdoblja. Međutim, parlament i države moraju se prvo dogovoriti.

Prema privremeno dogovorenim pravilima, banke koje nude standardne transfere u eurima moraju nuditi i transfere u stvarnom vremenu. Naknade za ekspresne transfere ne smiju biti veće od uobičajenih transfera. Budući da su oni obično besplatni, besplatni su i prijenosi u stvarnom vremenu.

Još 2022. godine Europska komisija predstavila je prijedlog uredbe za povećanje prihvaćanja brzih prijenosa i olakšavanje pristupa potrošačima.

Prema izvješću Europske komisije, samo oko 11 posto svih transfera u EU obrađuje se u stvarnom vremenu. To je vjerojatno uglavnom zbog visokih naknada. Kad se odluka usvoji, prijenosi novca u stvarnom vremenu mogli bi postati novi standard.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno