Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Female Founders Summit 2024: U Sarajevu pokazana snaga poduzetništva žena

U Sarajevu je jučer, 5.3.2024. godine, u organizaciji Fondacije 787, uz podršku Švedske, te u suradnji s UN Women BiH, održano drugo izdanje Summita osnivačica biznisa (Female Founders Summit).

Cilj ovog jednodnevnog događaja bio je na jednom mjestu okupiti poduzetnice iz Bosne i Hercegovine i regije, ali i vrhunske stručnjakinje iz različitih oblasti aktualnih za sve one koji su uplovili u poduzetničke vode. Preko 100 sudionica iz cijele BiH imale su priliku poslušati neke od najuspješnijih i najutjecajnijih žena u biznisu kroz najaktualnije poduzetničke teme, sudjelovati na radionicama za razvoj neophodnih vještina današnjice, te uspostaviti nova poslovna partnerstva i kontakt sa akterima iz ekosustava koji pružaju podršku razvoju poduzetništva.

Summit osnivačica biznisa je platforma koja nam omogućava da na jednom mjestu okupimo veliki broj sjajnih preduzetnica, ne samo iz BiH, već iz cijele regije, te idealna prilika poduzetnicama za uspostavljanje kontakta sa akterima iz ekosustava koji pružaju podršku razvoju poduzetništva. Kroz ovakva okupljanja učimo, surađujemo i rastemo, razvijajući kvalitetne biznis inicijative i dugoročne poslovne veze.

Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787

Kroz različite teme, od zelenih rješenja u poslovanju, inoviranja poslovanja i umjetne inteligencije, te brendiranja i korištenja različitih marketinških alata za rast i razvoj biznisa, publici su se predstavili Lejla Kraljević, su-onivačica Derubis Caravans; Carla Ferreri, su-osnivačica i direktorica platforme Gepek; Selma Prodanović, potpredsjednica Europske mreže poslovnih anđela (EBAN) i osnivačica globalne platforme za ciljeve održivog razvoja – 1MillionStartups; te Luka Aničin, jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za strojno učenje i umjetnu inteligenciju.

Zamjenica šefice razvojne suradnje pri Ambasadi Švedske, Birgitta Jansson, naglasila je posvećenost Švedske preduzetništvu žena u Bosni i Hercegovini: “Predanost Švedske u podršci preduzetništvu žena je temelj njihovog osnaživanja. Trudimo se pružiti resurse i prilike kako bi poduzetnice mogle uspješno napredovati. Kroz zajedničke napore s UN Women i Fondacijom 787, nadilazimo prepreke i stvaramo okruženje u kojem poduzetnice mogu ostvariti svoje potencijale I napraviti značajne doprinose u svojim zajednicama i šire.”

Održan Female Founders Summit
Održan Female Founders Summit

“Žene su dugo bili potcijenjene u svijetu poduzetništva. Uprkos ograničenom pristupu kapitalu i resursima, rodnim predrasudama i društvenim očekivanjima, nastavile su transformisati poduzetnički pejzaž. Zahvaljujući neprocjenjivoj podršci Švedske i zajedničkim naporima s Fondacijom 787, podržali smo žene širom BiH da unaprijede svoje poslovne sposobnosti. Danas s ponosom ističemo poduzetnice, i odajemo priznanje njihovoj otpornosti i izuzetnim doprinosima,” istakla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH.

Sudjelovanje na Female Founders Summit 2024 predstavlja inspirativno iskustvo koje je dodatno ojačalo moju vjeru u moć i snagu poduzetništva žena. Ovaj događaj je pružio izuzetnu priliku za razmjenu znanja, stvaranje korisnih poslovnih veza i inspiraciju za dalji razvoj Derubis Caravansa. Ponosna sam što sam bila dio ove inspirativne inicijative koja podržava i promovira žensko poduzetništvo.

rekla je Lejla Kraljević jedna od ovogodišnjih govornica, sumirajući značenje ovakvih događaja za poduzetnice

Fondacija 787 već deset godina, kroz veliki broj poduzetničkih programa, uspješno podržava poduzetnice  i poduzetnike iz cijele BiH i regije, s ciljem razvoja njihovih biznisa i inovativnih ideja, ali i unaprjeđenja poslovanja na inozemnom tržištu. Kroz svoj rad Fondacija za cilj ima i zagovaranje dobrih praksi, kao i predlaganje niza aktivnosti i procesa kako bi se stvorila što uspješnija klima u poduzetničkom ekosustavu u BiH. Aktivnosti Fondacije 787 podržane su od strane Vlade Švicarske.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno