Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fiskalni prihodi Kine su u padu

Fiskalni prihodi Kine u prvom kvartalu pali su za 2,3 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ovo je saopćilo jučer tamošnje Ministarstvo financija. Ovo smanjenje djelimično je posljedica specijalnih faktora, uključujući prethodne poreske olakšice.

Podaci pokazuju da je druga najveća ekonomija u svijetu rasla brže nego što se očekivalo u prvom kvartalu. Ovo je donekle olakšanje za dužnosnike. Međutim, podaci za ožujak su pokazali da domaća potražnja i dalje ostaje slaba. Kriza u sektoru nekretnina i dalje negativno utiče na financije lokalnih vlada i fiskalne sposobnosti, prenosi Reuters.

Poreski prihod Kine opao je za 4,9 posto na oko 676,48 milijardi dolara u prva tri mjeseca ove godine. Prihodi su od kulturnih, turističkih i naprednih industrija proizvodnje rasli brzo, saopćilo je Ministarstvo financija. Isključujući uticaj specijalnih faktora kao što su visoka osnova i poreske olakšice iz 2023. godine, fiskalni prihod Kine porastao je zapravo za oko 2,2 posto u prvom kvartalu.

Fiskalni izdaci porasli su za 2,9 posto na godišnjem nivou, na oko 966 milijuna dolara. Ovo je značajno usporavanje u odnosu na rast od 6,7 posto koji je zabilježen u prva dva mjeseca. Emisija specijalnih obveznica u vezi je sa potrebama financiranja lokalnih projekata, sezonskim uticajima na uvjete za građevinske radove i kamatnim stopama na tržištu obveznica, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo će pomoći industrijsku inovaciju vođenu tehnologijom „punom podrškom“ i podržati tehnološku inovaciju i razvoj proizvodnje poreskim olakšicama i taksama. Uz suzdržanu domaću potražnju i krizu u sektoru nekretnina, Peking se okrenuo investiranju u visokotehnološku proizvodnju kako bi podigao ekonomiju ove godine, prenosi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno