Financa
Digitalni poslovni portal

Ford zatvara tvornicu u Detroitu zbog blokade mosta u Kanadi

Američka tvrtka Ford bila je prisiljena zatvoriti danas tvornicu u SAD-u, jer kanadski prosvjednici već treći dan blokiraju most između Kanade i Detroita tražeći ukidanje restrikcija zbog covida .Blokada mosta ima sve šire implikacije na sjevernoameričku automobilsku industriju, javlja agencija AP.

Kanadski premijer Justin Trudeau odlučno se usprotivio ublažavanju mjera ograničenja COVID-19, suočavajući se sa sve većim pritiskom posljednjih tjedana zbog prosvjeda protiv ograničenja i protiv njega osobno.

Prosvjednici su treći dan zaredom blokirali most “Ambassador” između Detroita i Windsora u Ontariju.S time su spriječili ulazak vozila u Kanadu, dok se promet prema Sjedinjenim Državama nastavlja. Taj most koristi se za 25 posto ukupne trgovine između dvije zemlje. Kanadske vlasti sve su zabrinutije zbog gospodarskih učinaka

Ford je kasno sinoć objavio da je zbog nedostatka dijelova primoran zatvoriti tvornicu motora u Windsoru, te da će tvornica za montažu automobila u Oakvilleu (Ontario) raditi na pola radnog vremena.

“Ovaj poremećaj prometa na mostu Detroit-Windsor šteti kupcima, automobilskim radnicima, dobavljačima, zajednicama i tvrtkama s obje strane granice. “Nadamo se da će se ova situacija brzo riješiti, jer bi mogla imati šire posljedice za sve proizvođače automobila u Sjedinjenim Državama i Kanadi”, rekao je Ford u priopćenju.

Nedostatak dijelova

Nedostatak dijelova zbog blokade također je prisilio General Motors (GM) da u srijedu otkaže rad druge smjene u tvornici SUV-a u blizini Lansinga u Michiganu. Glasnogovornik te tvrtke Dan Flores rekao je da se danas očekuje povratak proizvodnje u normalu te da se za sada ne očekuju dodatni utjecaji.

Osim toga, glasnogovornik Toyote Scott Vazin rekao je kasno sinoć da tvrtka zbog nestašice dijelova do kraja ovog tjedna neće moći ništa proizvoditi u tri kanadske tvornice. Iako se u priopćenju kao razloge navode problemi u lancu opskrbe, vremenske prilike i izazovi pandemije, AP napominje da je do zatvaranja došlo samo nekoliko dana nakon što je most blokiran u ponedjeljak.

“Naši timovi marljivo rade na smanjenju utjecaja na proizvodnju”, rekla je Toyota, dodajući da u ovom trenutku ne očekuju otpuštanja.
Stelantis, bivša tvrtka Fiat Chrysler, izvijestila je da radi normalno, iako je u srijedu morala skratiti smjene u svojoj tvornici minivana u Windsoru.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije