Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Gdje je nestalo slobodno vrijeme – pogledajte graf!

Jeste li se ikada zapitali kako potrošimo svoje slobodno vrijeme? Adam Alter ima ideju.
Na TED konferenciji 2017. Psiholog Adam Alter, s New York University-ja je predstavio zbirku od tri stupčasta grafikona koji prezentiraju podatke o tome kako su ljudi 2007., 2015. i 2017. provodili prosječan radni dan, te kako su provodili vlastito slobodno vrijeme.

Gdje je nestalo slobodno vrijeme izvor TED
Gdje je nestalo slobodno vrijeme izvor TED

Oslanjajući se na podatke Zavoda za statistiku rada i aplikaciju Moment, koja prati korištenje pametnih telefona, grafikon pokazuje da spavanje i posao zauzimaju otprilike dvije trećine dana ljudi, bez obzira na godinu.

Ostala trećina dana je za naše slobodne aktivnosti, u koje spadaju i aktivnosti preživljavanja, kao što su kupanje i jedenje.
No način na koji provodimo svoje dragocjeno preostalo slobodno vrijeme – razdoblje od samo nekoliko sati, tijekom kojeg radimo mnoge stvari koje nas čine sretnima – dramatično se promijenilo.

U usporedbi s 2007., kada smo ispred ekrana pametnih uređaja provodili samo nekoliko minuta slobodnog vremena, omjer se sada promijenio. Alterovo istraživanje pokazalo je da praktički svo slobodno vrijeme koristimo da „buljimo“ u ekrane naših pametnih uređaja.

Gdje je nestalo slobodno vrijeme izvor TED
Gdje je nestalo slobodno vrijeme izvor TED

Crveni prostor je cijelo vrijeme koje provodimo petljajući po ekranima. Sitni žuti i bijeli komadići koji ostaju su “gdje se događa magija”, kaže Alter. “Tamo živi vaša ljudskost, a trenutno je u vrlo maloj kutiji.”

Alter je pozvao publiku da preispita svoju privrženost telefonima, prijenosnim računalima i tabletima. Oni mogu povezati ljude u geografskom smislu, kao što je Whats Up poziv udaljenoj rodbini, ali također dovode do ometanja i osjećaja izolacije , kaže on.
On potiče ljude da uspostave zdravu ravnotežu sa svojom tehnologijom, bilo da to znači blokiranje određenih društvenih medija ili potpuno suzdržavanje od korištenja uređaja.

Kao što je autorica Annie Dillard primijetila u svojoj knjizi “The Writing Life” iz 2013., “Kako provodimo dane, to je, naravno, i kako provodimo svoje živote.” Alterov-o istraživanje usmjerava nas da to vrijeme provedemo mudro.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno