Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Gradi li se najviša zgrada na svijetu?

Britanski arhitektonski studio Foster + Partners zadužen je za dizajniranje nebodera visine dva kilometra u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji. Ukoliko se izgradi, ovaj objekat bi postao najviša zgrada na svijetu.

Izvešće britanskog arhitektonskog magazina Architects’ Journal (AJ) otkriva da se dizajn ovog izuzetno visokog nebodera razvija za lokaciju na sjeveru saudijske prijestonice.
Kako navodi AJ, planirana lokacija za neboder je u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma u gradu. On je trenutno pod rekonstrukcijom od strane Foster + Partners, prenosi portal gradjevinarstvo.rs.

Neboder bi, ako bude izgrađen, preuzeo titulu kao najviša zgrada na svijeta. Visina bi bila dvostruko veća od trenutnog rekordera, Burj Khalifu u Dubaiju, visoke 828 metara.
Osim toga, postao bi i najviša zgrada u Saudijskoj Arabiji. Nadmašujući visinu Abraj Al Bait Royal Clock Tower u Meki, koji se uzdiže na 600 metara.

Najviša zgrada na svijetu je neispunjena želja Saudijaca

Ovaj projekt bi predstavljao drugi značajan pokušaj Saudijske Arabije da izgradi najvišu zgradu na svijetu. Nakon što je započeta izgradnja Jeddah Tower, visokog 1.000 metara, koji dizajnira kompanija Adrian Smith + Gill Gordon Architecture, u gradu Jeda. Prve vizualizacije budućeg tornja objavljene su 2011. godine, a gradnja je započela ubrzo, 2013. godine. Međutim, projekat je bio pauziran i nastavljen je tek prošle godine.

U okviru svojih “giga projekata”, Saudijska Arabija trenutno razvija veliki broj arhitektonskih inicijativa. Uključujući neboder The Line, dužine 170 kilometara, koji bi trebao da dostigne visinu od 500 metara.

Projekt The Line, koji je dio inicijative Neom, izazvao je kritike odbora Ujedinjenih Naroda za ljudska prava. Foster + Partners je već realizirao niz projekata u Saudijskoj Arabiji. Među njima je i Al Faisaliah Tower, koji je prilikom završetka izgradnje 2000. godine bio najviša zgrada na svijetu.

Čuveni studio dizajnirao je i četiri stanice brzog vlaka koje su otvorene 2019. godine. Pored projekta megavisokog nebodera i aerodroma u Rijadu, studio dizajnira još dva aerodroma.

Gradi se i Međunarodni aerodrom Crveno more, dok studio radi na dizajnu privatnog terminala aerodroma i kontrolnog tornja za ekskluzivno odmaralište na obali Crvenog mora. Foster + Partners je zadužen i za dizajn hotela i “prvog na svijetu potpuno uronjenog centra za doživljaj morskog života” unutar odmarališta.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno