Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Japan izbjegao tehničku recesiju; gospodarstvo poraslo 0,4 posto

Japan je izbjegao tehničku recesiju jer su revidirani službeni podaci u ponedjeljak pokazali da se gospodarstvo vratilo rastu u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine, potaknuto snažnim kapitalnim izdacima.

Revizija prema gore ipak su bile slabije od procijenjenih. S time da je osobna potrošnja ostala slaba.

Rastu očekivanja da bi Banka Japana mogla normalizirati kamatne stope već na svom sastanku od 18. do 19. ožujka. I to zbog znakova snažnog povećanja plaća na ovogodišnjim proljetnim pregovorima o plaćama između sindikata i poslodavaca.

Japanski bruto domaći proizvod povećao se za 0,4% u četvrtom kvartalu u usporedbi s godinom ranije. Što je slabije od konsenzusnih očekivanja za rast od 1,1% u anketi Reutersa. Privremeni podaci prošlog mjeseca pokazali su smanjenje BDP-a za 0,4 posto. Gospodarstvo se u razdoblju od srpnja do rujna smanjilo za 3,3 posto, piše CNBC.

BDP porastao

Japanski BDP u četvrtom kvartalu također je porastao za 0,1% u odnosu na prethodna tri mjeseca. Što je slabije od prosječne prognoze rasta od 0,3% u anketi Reutersa. Privremeni podaci pokazali su smanjenje od 0,1%. Gospodarstvo je u trećem kvartalu palo 0,8 posto u odnosu na prethodni.

Revizija rasta BDP-a prema gore u drugoj procjeni objavljenoj danas… bila je manja nego što je većina očekivala. Iako je došlo do velike revizije poslovnih ulaganja, od prvobitno prijavljenog pada od 0,1% do skoka od 2,0% kvartal na kvartal, to je djelomično nadoknađeno smanjenjem zaliha i nešto većim padom osobne potrošnje. Doista, brojke potvrđuju da je potrošnja pala tri uzastopna kvartala.

Marcel Thielian, šef Capital Economicsa za Aziju i Pacifik

Visoka inflacija ipak je smanjila domaću potražnju i osobnu potrošnju, naglašavajući krhkost rasta u zemlji. Osobna potrošnja pala je 0,3% kvartalna kvartal – više od privremenih procjena pada od 0,2%.

Reuters je izvijestio da će Banka Japana vjerojatno smanjiti svoju procjenu potrošnje i tvorničke proizvodnje na svom sljedećem sastanku odbora za politiku 18. i 19. ožujka.

Kapitalni izdaci porasli su za 2% kvartal na kvartal, u usporedbi s provizornim padom od 0,1% koji je procijenila vlada. Ali bili su ispod konsenzusnih očekivanja o povećanju od 2,5%.

Nade u reviziju BDP-a naviše porasle su nakon što su podaci Ministarstva financija objavljeni prošlog ponedjeljka pokazali da su kapitalni izdaci porasli za 16,4% u četvrtom kvartalu u odnosu na godinu ranije. Te za 10,4% na sezonski prilagođenoj kvartalnoj osnovi.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno