Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Problemi u poljoprivredi EU – znače probleme s hranom i u BiH

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo izjavio je da bi se eventualni problemi u poljoprivredi Europske unije mogli značajno odraziti na Bosnu i Hercegovinu. Podsjećamo Bosna i Hercegovina većinu hrane uvozi, i to upravo iz EU.

Dodao je da su aktuelni protesti poljoprivrednika širom Europe razotkrili brojne i ozbiljne probleme u tom sektoru. Svaki veći poremećaj s proizvodnjom u EU bi mogao dovesti do povećanja cijena. Ne želi se stvarati strah ,ali bi moglo doći i do nedostatka hrane u BiH.

Bićo je naveo da se takav scenarij ne treba isključiti. Postoji mogućnost da sjetva u EU ne počne na vrijeme. Također, može i podbaciti jer su poljoprivrednici na protestima i ne rade na poljima.

Poljoprivrednici u Europskoj uniji protestiraju mjesecima. Od ukupno 27 zemalja članica jedino Austrija, Danska, Finska i Švedska još nisu imale proteste, piše BHRT.

Razlozi za proteste su, kako kažu u poljoprivredi, to što je teže nego ikada zaraditi za pristojan život. Na to su uticali znatno veći troškovi energenata i gnojiva. Rast je najviše uzrokovan zbog rata u Ukrajini, dok istovremeno u EU ulaze poljoprivredni proizvodi iz jeftinog uvoza.

Protesti imaju potencijal, ne samo da znatno ugroze ekonomiju u pojedinim državama, već i na nivou Europske unije. Ekonomisti upozoravaju da su se protesti preklopili sa padom u svim većim ekonomijama Europe stvarajući temelje “mega-krize”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno