Financa
Digitalni poslovni portal

Industrija u Eurozoni posustala

Aktivnosti u industriji eurozone usporile su u travnju pod pritiskom otežane nabave i poskupljenja koji su zakočili ponudu i potražnju, pokazalo je istraživanje S&P Globala, a prenosi Hina.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) pao je u travnju za jedan bod u odnosu na ožujak, kliznuvši na 55.5 bodova, najnižu razinu u 15 mjeseci.
Proizvodnja je u cijeloj eurozoni gotovo stagnirala u travnju, zabilježivši najslabiji rast od lipnja 2020.“, napominje glavni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.
Kompanije su izvijestile da su rat u Ukrajini i opetovani lockdown u nekim dijelovima Kine zaoštrili probleme s nestašicom dijelova, ali stradala je i potražnja, zbog poskupljenja i pojačane neizvjesnosti u prognozama za gospodarstvo“, objašnjava Williamson.
Poremećaji u nabavi, ali i transportu rezultirali su produljenim rokovima isporuke, a proizvođači su na poskupljenja sirovina, dijelova, rada i energije reagirali najvećim podizanjem cijena otkada se PMI počeo objavljivati u studenome 2002. godine. Kompanije su u takvim uvjetima zabrinute za budućnost.
Čini se da će se trendovi u industriji pogoršati“, procjenjuje ekonomist S&P Globala, dodavši da posustajanje potražnje signalizira pad aktivnosti u industriji eurozone u idućim mjesecima, s obzirom na aktualnu razinu zaliha.
Ukratko, proizvodni sektor eurozone na pragu je teškog razdoblja pada proizvodnje i rasta cijena“, zaključuje.

Standard&Poors Global - ilustracija
Standard&Poors Global – ilustracija

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije