Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Legendarni WD-40: Znate li kako je nastao najpoznatiji sprej na svijetu?

Kratica WD je skraćenica od Water Displacement ili, najjednostavnije, uklanjač vode. Brojka 40 oznaka je za formulu, odnosno 40.-ti (i uspješan) pokušaj da se kreira formula. Spojite jedno i drugo i dobili ste WD-40, najpoznatiji sprej na svijetu, ključni sastojak svake majstorske garaže i kućnog pribora s alatom i priručnim sredstvima. Koliko puta ste zimi našpricali zaleđene bravice ili se tim istim WD-40 borili protiv korozije na dijelovima vašeg vozila?!

Formulu je kreirao Iver Norman Lawson 1953. godine za tvrtku Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), a ona nikad nije patentirana. No, nitko nije proniknuo njezinu tajnu, sve do danas. Nagađa se da se sprej temelji na ugljikovodicima, a spominje se čak i riblje ulje u određenoj dozi.

Lawson je svoju formulu prodao Rocket Chemical Company za samo 500 dolara, a predsjednik tvrtke Norman Larsen je potom odlučio da će taj proizvod pakirati u obliku spreja u prepoznatljive limene kantice.

Sprej je razvijen na ideju američkog proizvođača aviona i rakete Convaira kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas. Ubrzo je WD-40 pronašao mnogo širu primjenu pa su ga zrakoplovne tvrtke United i Delta počele koristiti kao sredstvo za podmazivanje pokretnih i fiksnih dijelova zrakoplova DC-8 i Boeing 720s.

“Veliku baru” prešao je šezdesetih, a počeli su ga primjenjivati poljoprivrednici u zaštiti svojih strojeva. Sve nakon toga je samo priča o uspjehu.

Proizvod je uspješan sve do danas, sa stalnim rastom neto dobiti sa 27 milijuna dolara u 2008. na 70,2 milijuna dolara u 2021. godini.Godine 2014. uvršten je u Međunarodnu zračnu i svemirsku kuću slavnih u Muzeju zrakoplovstva i svemira u San Diegu.

Izvori:hak/wikipedia

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno