Financa
Digitalni poslovni portal

Legendarni WD-40: Znate li kako je nastao najpoznatiji sprej na svijetu?

Sprej je razvijen na ideju američkog proizvođača aviona i rakete Convaira kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas

Kratica WD je skraćenica od Water Displacement ili, najjednostavnije, uklanjač vode. Brojka 40 oznaka je za formulu, odnosno 40.-ti (i uspješan) pokušaj da se kreira formula. Spojite jedno i drugo i dobili ste WD-40, najpoznatiji sprej na svijetu, ključni sastojak svake majstorske garaže i kućnog pribora s alatom i priručnim sredstvima. Koliko puta ste zimi našpricali zaleđene bravice ili se tim istim WD-40 borili protiv korozije na dijelovima vašeg vozila?!

Formulu je kreirao Iver Norman Lawson 1953. godine za tvrtku Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), a ona nikad nije patentirana. No, nitko nije proniknuo njezinu tajnu, sve do danas. Nagađa se da se sprej temelji na ugljikovodicima, a spominje se čak i riblje ulje u određenoj dozi.

Lawson je svoju formulu prodao Rocket Chemical Company za samo 500 dolara, a predsjednik tvrtke Norman Larsen je potom odlučio da će taj proizvod pakirati u obliku spreja u prepoznatljive limene kantice.

Sprej je razvijen na ideju američkog proizvođača aviona i rakete Convaira kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas. Ubrzo je WD-40 pronašao mnogo širu primjenu pa su ga zrakoplovne tvrtke United i Delta počele koristiti kao sredstvo za podmazivanje pokretnih i fiksnih dijelova zrakoplova DC-8 i Boeing 720s.

“Veliku baru” prešao je šezdesetih, a počeli su ga primjenjivati poljoprivrednici u zaštiti svojih strojeva. Sve nakon toga je samo priča o uspjehu.

Proizvod je uspješan sve do danas, sa stalnim rastom neto dobiti sa 27 milijuna dolara u 2008. na 70,2 milijuna dolara u 2021. godini.Godine 2014. uvršten je u Međunarodnu zračnu i svemirsku kuću slavnih u Muzeju zrakoplovstva i svemira u San Diegu.

Izvori:hak/wikipedia

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije