Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Inflacija u Britaniji dosegla vrhunac

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu u travnju je skočila na 40-godišnji rekord od 9,0 posto na godišnjoj razini, potaknuta rastom cijena hrane i energije, pokazuju današnji podaci Ureda za nacionalnu statistiku (ONS).

Potrošačke cijene u Ujedinjenom Kraljevstvu porasle su za 2,5 posto na mjesečnoj razini.

Oba su podatka nešto bolja nego što su očekivali analitičari, koji su u anketi Reutersa predvidjeli da će potrošačke cijene rasti za 2,6 posto u travnju i 9,1 posto na godišnjoj razini.

Travanjska je inflacija najviša od 1989. godine, kada se počela zadržavati u sadašnjem obliku, te je srušila prethodnu međugodišnju rekordnu stopu od 8,4 posto iz ožujka 1992., a također je značajno napredovala s razine od 7,0 posto zabilježenih u ožujku ove godine.

Britanski energetski regulator Ofgem od 1. travnja povisio je cijenu energije za kućanstva za 54 posto, nakon naglog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu.

Iz Ofgema nisu isključili moguće daljnje povremeno povećanje cijena struje ove godine.

Banka Engleske podigla je referentnu kamatnu stopu na četiri uzastopna sastanka, podižući trošak zaduživanja s povijesno najniže razine od 0,1 posto iz razdoblja pandemije na 13-godišnji maksimum od 1,0 posto u pokušaju da obuzda divlju inflaciju bez ugrožavanja ekonomski rast.

Izvor:swot.ba

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno