Financa
Digitalni poslovni portal

Značajan oporavak zrakoplovne industrije nakon pandemije

Zahvaljujući nastavku oporavka turističke industrije od utjecaja pandemije, zrakoplovni prijevoznici ostvaruju bolje poslovne rezultate i hrabrije ulažu pa su tako Easyjetovi prihodi snažno porasli, a grupa IAG planira kupiti do 150 novih Boeingovih zrakoplova.

Niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik EasyJet objavio je u četvrtak da su mu prihodi u zadnjih šest mjeseci skočili za 524 posto na godišnjoj razini, a gubitak znatno smanjen, unatoč rastu cijena goriva.

“Zadržana potražnja i ukidanje ograničenja putovanja omogućili su snažan i trajni oporavak trgovanja koji je dodatno potaknuo rezultate naših akcija”, rekao je izvršni direktor EasyJeta Johan Lundgren.

Kompanija je u tom razdoblju prevezla 23,4 milijuna putnika, 471 posto više nego u prethodnom razdoblju.

EasyJet očekuje da će u trećem tromjesečju poslovne godine raditi s 90 posto kapaciteta u odnosu na poslovnu 2019. godinu, a u četvrtom s oko 97 posto.

Za šest mjeseci koji završavaju s 31. ožujkom 2022. gubitak prije poreza te niskobudžetne kompanije iznosio je 545 milijuna funti, u odnosu na gubitak od 701 milijuna funti u istom razdoblju prethodne poslovne godine.

Ukupni prihodi kompanije skočili su za 524 posto, na 1,5 milijardi funti, uglavnom zahvaljujući povećanju kapaciteta letova i pomoćnim proizvodima.

Kapaciteti su povećani na 30,3 milijuna putničkih sjedala, sa 6,4 milijuna mjesta u prethodnoj godini.

Prihodi od putničkog prometa porasli su za 479 posto, na 985 milijuna funti. Dodatni prihodi grupe povećani su čak i za više, za 633 posto, na 513 milijuna funti.

U četvrtak je, pak, Boeing priopćio da je sa zračnom holding kompanijom International Airlines Group (IAG) finalizirao ugovor o kupnji do 150 zrakoplova.

IAG posjeduje vodeće avioprijevoznike British Airways i Iberia, kao i Aer Lingus i Iberia Express, te niskotarifne prijevoznike LEVEL i Vueling.

Najnoviji sporazum predviđa ukupno 50 modela 737-8-200 i 737-10, te 100 opcija.

“Priključenje novih Boeinga 737 važan je dio IAG-ove obnove flote na kratkim relacijama. Ovi zrakoplovi najnovije generacije učinkovitiji su od onih koje će zamijeniti i u skladu su s našom predanošću postizanju neto nulte emisije ugljika do 2050.”, rekao je izvršni direktor IAG-a Luis Gallego.

Kompanija očekuje da će joj oba modela značajno smanjiti operativne troškove.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije