Financa
Digitalni poslovni portal

Kako nestašica papira utječe na lance opskrbe?

Industrija papira - od prekomjerne ponude zbog digitalizacije, do nestašica koje ugrožavaju opskrbne lance

Europske tiskarske tvrtke upozorile su da bi industrije poput hrane i robe široke potrošnje mogle pretrpjeti značajne poremećaje u njihovim opskrbnim lancima zbog sve veće nestašice papira. Štrajkovi tisuća radnika u tvornicama u vlasništvu grupe koja se bavi preradom drva UPM Kymmene u Finskoj, pogoršali su nestašicu papira koja je započela neočekivano snažnim porastom potražnje nakon ublažavanja karantena – piše FT.

“Cijene papira su skočile i svi jure za premalo raspoloživih tona”, rekao je Iwan Le Moine, direktor konzultantske tvrtke EMGE. “To je apsolutni nered.” Finat, koji predstavlja više od 1000 europskih proizvođača etiketa, upozorio je na prekide u opskrbi zbog nestašice specijaliziranih vrsta papira.

“Primam svakodnevne pozive i e-poruke od članova koji izražavaju iznimnu zabrinutost jer moraju staviti ljude na čekanje jer ne mogu proizvoditi”, rekao je Jules Lejeune, izvršni direktor Finata. „Etikete se koriste u svim sektorima — u hrani, piću, farmaciji, zdravstvu, osobnoj njezi, automobilskoj industriji, elektronici.

Nestašica papira

Nakladnici, novinske grupe i druge tvrtke već osjećaju posljedice nestašice papira i četverostrukog povećanja nekih cijena u drugoj polovici prošle godine.

Upravitelj imovinom Abrdn nedavno je bio prisiljen odgoditi glasanje o ugovoru vrijednom 1,5 milijardi funti nakon što je imao problema s ispisivanjem dokumenata koje je dužan poslati dioničarima.

Prema Ceesu Schoutenu, glavnom operativnom direktoru Geosticka, UPM opskrbljuje Europu s oko 40 posto podloge za naljepnice. Mjesečna proizvodnja naljepnica nizozemske grupe vjerojatno će pasti s 2,5 milijuna na 1,5 milijuna četvornih metara u ožujku. “Moramo odlučiti čemu ćemo dati prioritet u isporuci naljepnica. To bi moglo uzrokovati poremećaje u industriji hrane, logistike i robe široke potrošnje”, rekao je Schouten.

Nedostatak naljepnica za svježu hranu

Francesc Egea, glavni direktor španjolske IPE Industria Gráfica, rekao je da je svježa hrana u posebnom riziku da ne stigne na police bez etiketa. Tvrtke koje se bave prodajom robe široke potrošnje i logističke tvrtke ukazivale su na alternative kao što je privremeni prelazak na plastiku i ispis izravno na ambalažu, no to se možda neće lako postići ako su ostali opskrbni lanci rastegnuti.

Štrajkovi UPM-a, koji su započeli 1. siječnja i produženi do 12. ožujka, odnose se na planove tvrtke da sklopi ugovore sa pojedinačnim sindikatima umjesto dogovora za cijelu tvrtku. Planirani štrajk u finskim lukama od danas mogao bi pogoršati stvari. UPM je odbio komentirati. Visoke cijene i nestašice papira veliki su preokret za industriju koja je patila od prekomjerne ponude zbog pada potražnje od 2000-ih s naprednom digitalizacijom.

Tony Smurfit, izvršni direktor proizvođača kartonskih kutija Smurfit Kappa, rekao je u srijedu da će daljnja povećanja cijena uslijediti nakon 20-postotnog godišnjeg povećanja.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije