Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako već danas poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života

Često posao ima prednost nad svim ostalim u našim životima. Naša želja za profesionalnim uspjehom može nas natjerati da vlastitu dobrobit ostavimo po strani. Stvoriti skladnu ravnotežu između poslovnog i privatnog života ili integracije poslovnog i privatnog života ključno je za poboljšanje ne samo našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog blagostanja, već je važno i za našu karijeru.

Što je ravnoteža između poslovnog i privatnog života i zašto je važna?

Ukratko, ravnoteža između poslovnog i privatnog života je stanje u kojem osoba jednako daje prioritet zahtjevima svoje karijere i zahtjevima svog osobnog života. Neki od uobičajenih razloga koji dovode do loše ravnoteže između poslovnog i privatnog života uključuju:

  • Povećane odgovornosti na poslu
  • Dulje radno vrijeme
  • Povećane odgovornosti kod kuće

Dobra ravnoteža između poslovnog i privatnog života, rekao je Chris Chancey, stručnjak za karijeru i izvršni direktor tvrtke Amplio Recruiting, ima brojne pozitivne učinke. Uključujući manje stresa, manji rizik od sagorijevanja i bolji osjećaj blagostanja. Ovo ne koristi samo zaposlenicima, već i poslodavcima.

Poslodavci koji su predani pružanju okruženja koje podržava ravnotežu između poslovnog i privatnog života za njihove zaposlenike mogu uštedjeti na troškovima, iskusiti manje slučajeva izostanaka s posla i uživati u lojalnijoj i produktivnijoj radnoj snazi“, rekao je Chancey.

Poslodavci koji nude opcije poput rada na daljinu ili fleksibilnog radnog vremena mogu pomoći zaposlenicima da imaju bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Kada sastavljate raspored koji vam odgovara, razmislite o najboljem načinu za postizanje ravnoteže na poslu i u privatnom životu. Chancey je rekao da se ravnoteža između poslovnog i privatnog života manje odnosi na ravnomjernu raspodjelu sati u danu između posla i osobnog života. Više se odnosi na fleksibilnost da obavite stvari u svom profesionalnom životu, ali da još uvijek imate vremena i energije za uživanje u svom osobnom životu. Nekih dana možete raditi duže tako da kasnije u tjednu imate vremena za uživanje u drugim aktivnostima.

Evo osam načina za postizanje bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

1. Prihvatite da ne postoji ‘savršena’ ravnoteža između posla i života.

Kad čujete “ravnoteža između posla i privatnog života”, vjerojatno zamišljate da imate izuzetno produktivan dan na poslu i odlazite rano kako biste drugu polovicu dana proveli s prijateljima i obitelji. Iako se ovo može činiti idealnim, nije uvijek moguće.

Nemojte težiti savršenom rasporedu; težiti realnom. Nekih dana biste se mogli više usredotočiti na posao, dok biste drugim danima mogli imati više vremena i energije za bavljenje hobijima ili druženje s voljenima. Ravnoteža se postiže s vremenom, a ne svaki dan.

Važno je ostati fluidan i neprestano procjenjivati gdje ste [u odnosu na] svoje ciljeve i prioritete”, rekla je Heather Monahan, osnivačica grupe za mentorstvo u karijeri, #BossinHeels. “Ponekad vas vaša djeca mogu trebati, a ponekad ćete možda morati putovati zbog posla, ali dopustiti sebi da ostanete otvoreni za preusmjeravanje i procjenu svojih potreba bilo kojeg dana ključno je za pronalaženje ravnoteže.”

2. Pronađite posao koji volite.

Iako je posao očekivana društvena norma, vaša karijera ne bi trebala biti sputavajuća. Ako mrzite ono što radite, nećete biti sretni, jednostavno tako. Ne morate voljeti svaki aspekt svog posla, ali mora biti dovoljno uzbudljiv da se ne bojite ustati iz kreveta svako jutro.

Monahan je preporučio da nađete posao za koji ste toliko strastveni da biste ga radili besplatno. “Ako vas posao iscrpljuje i teško vam je raditi stvari koje volite izvan posla, nešto nije u redu”, rekla je Monahan. “Možda radite u otrovnom okruženju, za otrovnu osobu ili radite posao koji uistinu ne volite. Ako je to slučaj, vrijeme je da nađete novi posao.”

3. Dajte svome zdravlju prioritet.

Vaše cjelokupno fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje trebalo bi biti vaša glavna briga. Ako se borite s anksioznošću ili depresijom i mislite da bi vam terapija koristila, uklopite te sate u svoj raspored. Čak i ako morate rano otići s posla. Ako se borite s kroničnom bolešću, nemojte se bojati nazvati bolesnima u teškim danima. Preopterećenje vas sprječava da budete bolji, zbog čega ćete u budućnosti možda morati uzeti više slobodnih dana.

Davanje prioriteta vašem zdravlju prije svega učinit će vas boljim zaposlenikom i osobom“, rekla je Monahan.

Davanje prioriteta vašem zdravlju ne mora se sastojati od radikalnih ili ekstremnih aktivnosti. To može biti jednostavno poput dnevne meditacije ili vježbe.

Kako unaprijediti ravnotežu poslovnog i privatnog
Kako unaprijediti ravnotežu poslovnog i privatnog ilustracija

4. Ne bojte se isključiti.

Prekidanje veza s vanjskim svijetom s vremena na vrijeme omogućuje nam da se oporavimo od tjednog stresa i daje nam prostora za pojavu drugih misli i ideja. Isključivanje može značiti nešto jednostavno poput prakticiranja meditacije o prijevozu tijekom svakodnevnog putovanja na posao, umjesto provjeravanja poslovne e-pošte.

Monahan je rekla da bi, kad bi putovala sa svojim šefom na posao, pogledala i zatekla ga kako čita roman dok bi ona radila nešto vezano uz posao.

“U to vrijeme nisam shvaćala da si je on dao odmor i dekompresiju dok sam ja sebe dovodila do potencijalnog izgaranja”, rekao je Monahan.

Sada Monahan prakticira istu taktiku. Ponovila je da je odvajanje tog vremena za opuštanje ključno za uspjeh i da će vam pomoći da se osjećate energičnije kada ste na poslu.

5. Uzmite godišnji odmor.

Ponekad stvarno isključivanje znači uzeti vrijeme za odmor i potpuno isključiti posao na neko vrijeme. Bilo da se vaš odmor sastoji od jednodnevnog boravka ili dvotjednog putovanja na Bali, važno je uzeti slobodno vrijeme kako biste se fizički i mentalno obnovili.

Prema studiji State of American Vacation 2018. koju je provelo U.S. Travel Association, 52% zaposlenika izjavilo je da im je ostalo neiskorištenih dana godišnjeg odmora na kraju godine. Zaposlenici su često zabrinuti da će uzimanje slobodnog vremena poremetiti tijek rada. I da će se susresti s gomilom posla kada se vrate. Taj vas strah ne bi trebao spriječiti da uzmete prijeko potreban odmor.

Istina je da nema plemenitosti u tome da se zasluženo vrijeme odmora ne iskoristi. Dobrobiti uzimanja slobodnog dana daleko nadmašuju nedostatke”, rekao je Chancey. “Uz pravilno planiranje, možete odvojiti vrijeme bez brige hoćete li opteretiti svoje kolege ili se suočiti s velikim opterećenjem kada se vratite.”

6. Odvojite vrijeme za sebe i svoje najmilije.

Iako je vaš posao važan, on ne bi trebao biti cijeli vaš život. Bili ste individualac prije preuzimanja ove pozicije i trebali biste dati prioritet aktivnostima ili hobijima koji vas čine sretnima. Chancey je rekao da postizanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života zahtijeva promišljeno djelovanje.

Ako čvrsto ne planirate osobno vrijeme, nikada nećete imati vremena za druge stvari izvan posla”, rekao je Chancey. “Bez obzira koliko naporan bio vaš raspored, u konačnici imate kontrolu nad svojim vremenom i životom.”

Kada planirate vrijeme sa svojim voljenima, napravite kalendar za romantične i obiteljske sastanke. Možda se čini čudnim planirati vrijeme jedan na jedan s nekim s kim živite, ali to će osigurati da s njim provedete kvalitetno vrijeme bez sukoba između posla i privatnog života. Samo zato što vas posao zaokuplja ne znači da biste trebali zanemariti osobne odnose.

“Shvatite da vas nitko u vašoj tvrtki neće voljeti niti cijeniti na način na koji vas vole vaši najbliži ”, rekao je Monahan. “Također zapamtite da je svatko zamjenjiv na poslu i bez obzira na to koliko mislite da je vaš posao važan, tvrtka sutra neće propustiti nijedan trenutak ako vas nema.”

7. Postavite granice i radno vrijeme.

Postavite granice za sebe i svoje kolege kako biste izbjegli izgaranje. Kad napustite ured, izbjegavajte razmišljati o nadolazećim projektima ili odgovarati na e-poštu tvrtke. Razmislite o tome da imate zasebno računalo ili telefon za posao, tako da ga možete isključiti kada završite s radom. Ako to nije moguće, koristite zasebne preglednike, e-poštu ili filtre za svoje poslovne i osobne platforme.

Osim toga, Chancey je preporučio postavljanje određenog radnog vremena. “Bilo da radite izvan kuće ili kod kuće, važno je odrediti kada ćete raditi, a kada prestati raditi. U suprotnom biste se mogli naći kako odgovarate na e-poštu vezanu uz posao kasno navečer, tijekom odmora ili slobodnih vikenda,” rekao je Chancey.

Chancey je savjetovao da obavijestite članove tima i svog šefa o granicama izvan kojih ne možete biti dostupni jer ste angažirani u osobnim aktivnostima. To će pomoći da oni razumiju i poštuju ograničenja i očekivanja vašeg radnog mjesta.

8. Postavite ciljeve i prioritete (i držite ih se).

Postavite dostižne ciljeve primjenom strategija upravljanja vremenom, analizom popisa obaveza i izbacivanjem zadataka koji nemaju nikakvu vrijednost.

Obratite pozornost na to kada ste najproduktivniji na poslu i odvojite to slobodno vrijeme za svoje najvažnije aktivnosti vezane uz posao. Izbjegavajte provjeravati svoju e-poštu i telefon svakih nekoliko minuta, jer su to troši vrijeme i smanjuje vašu pozornost i produktivnost. Strukturiranje vašeg dana može povećati produktivnost na poslu, što može rezultirati s više slobodnog vremena za opuštanje izvan posla.

Izvor: prilagođeno prema businessnewsdaily

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno