Financa
Digitalni poslovni portal

Kako zavist okrenuti u svoju korist?

Merriam-Webster definira zavist kao “bolnu ili ozlojeđenu svijest o prednosti koju uživa drugi udružen sa željom da posjeduje istu prednost.” Jednostavno rečeno, zavist je žudnja za nečim što druga osoba ima (što biste vi željeli imati). U srži toga je tajno divljenje. Zavist je nenamjeran kompliment, nagla emocija koja nas otvara i otkriva stvari koje istinski cijenimo ili želimo. Zavist voli izmišljati detalje i nevjerojatno je inventivan pripovjedač.

Relevantnost i sličnost dvije su teme koje se ponavljaju kada dekonstruiramo zavist. Skloni smo zavidjeti ljudima čiji je rad sličan našemu i onima koji su usporedivi s nama. Često su to naše kolege. Zavist je uglavnom horizontalna. Ljudi, uglavnom, ne osjećaju zavist prema liderima. Lideri ih inspiririraju i dive im se.

Zavist može biti zlonamjerna ili benigna – ključna je razlika u tome kako nas motivira na djelovanje. Ona zlonamjerna nas motivira da budemo neprijateljski raspoloženi ili da se spustimo na nižu razinu. Dok nas benigna motivira da se podignemo na višu razinu i postignemo svoje ciljeve. Ta benigna zavist tjera vas naprijed.

Često se o zavisti govori negativno. Zavist je jedan od sedam smrtnih grijeha u katoličanstvu. Zavist, međutim, može biti edukativna, poučna, pa čak i nadahnjujuća. Zavist je možda najbolji učitelj kojeg ćete ikada imati. Potiče vas da dublje promatrate svoje emocije, osnažuje vas da razmišljate i pomaže vam da shvatite što stvarno želite i zašto. Umjesto da to odbacite, uvijek pokušajte dekonstruirati suptilne poruke.

Zapravo, možete razviti proces koji će vam pomoći da se nosite sa zavišću bolje nego prije. Međutim, važno je imati na umu da ovaj proces djeluje na benignu, a ne na zlonamjernu zavist. Benigna zavist može postati zloćudna ako se pusti da raste bez nadzora. Umjesto da izgubite iz vida vlastite ciljeve i prenesete mjesto kontrole na nekog drugog, koristite ovaj proces da razumijete svoje okidače, ono nad čime imate kontrolu i da postavite stvari u perspektivu.

Zabilježite tri stvari

Kad god osjetite zavist prema nekome ili nečemu, dokumentirajte tri stvari. Evo kako to funkcionira:

Okidač:

Što je bio moj okidač? Je li to bila vijest na društvenim mrežama? Je li to bilo odbijanje? Je li netko postigao nešto što sam potajno želio? Dokumentiranje okidača daje vam smjer i spašava vas od poniranja u spiralu negativnosti. Vođenje jednostavnog zapisa prvi je korak prema pregovaranju sa zavišću. Trudite se biti objektivni koliko god možete i zapišite kada i gdje je aktivirano vaše emocionalno stanje kao i koliko je trajalo i kakav je bio osjećaj. Svoje emocije označite onako kako ih osjećate.

Djelovanje:

“Od stvari, neke su u našoj moći, a druge nisu.” Ovo su prve riječi u Enhiridionu stoičkog učitelja Epikteta. Ova filozofija nas u osnovi potiče da se usredotočimo na stvari koje možemo kontrolirati, prihvatimo situacije kakve jesu i da najbolje iskoristimo ono što imamo. Dakle, nakon što ste zabilježili svoje okidače, pitajte se na čemu točno zavidite i što možete učiniti u vezi s tim.

Prvi korak ovdje odnosi se na odvajanje osobe od atributa. Umjesto da kažete: “Zavidim Ivi jer tako dobro glumi”, pišete: “Ivina glumačka sposobnost učinila me zavidnim. Osjećam da danas nisam bio dovoljno dobar i trebam više prakse.” Sada, što možete učiniti u vezi s tim? Možete li više raditi? Kako možete dopustiti da me Ivino glumačko umijeće inspirira da postanete bolji? Ponekad sve svoje vrijeme provodimo zavidni i ugrožavamo svoj duševni mir umjesto da nešto poduzmemo i natjeramo emocije da rade u našu korist.

Uvid:

Na kraju, postavite sebi jednostavno pitanje: “Bih li zamijenio mjesta s osobom kojoj zavidim?” Da ili ne? Često zavidimo dijelovima života drugih ljudi, a ne njihovom cjelokupnom postojanju. Postoje neki aspekti života ljudi koje možda želite. Ali ako niste spremni potpuno se mijenjati s njima – njihovim životnim stilom, njihovim prijateljima, njihovim vrijednostima, njihovim mislima, njihovim vizijama – onda nemate razloga zavidjeti. Ovaj posljednji korak je ono što pomaže staviti stvari u perspektivu.

Zapitajte se ponekad – da ste imali čarobni štapić koji bi vam omogućio da zamijenite mjesta s bilo kim kome sam ikada zavidjeli, što biste učinili? Biste li se mijenjali?

Izvor: HBR Ascend; prijevod i prilagodba: Financa.ba

Članak: Pobijedite svoju zavist – okrenite je u svoju korist

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije