Financa
Digitalni poslovni portal

Istraga o zračenju iPhone 12 se širi Europom

Skupina europskih regulatora najavila je analizu mogućih zdravstvenih rizika Appleovog iPhonea 12. Podsjećamo, francuska je obustavila prodaju zbog previsoke razine zračenja.

Francuski mrežni regulator ANFR obavijestio je Apple da je zabranio prodaju iPhonea 12. Zabrana je nastupila nakon što su testovi pokazali da je njegova stopa apsorpcije zračenja (SAR) malo iznad zakonom propisanog plafona. Dodali su da će rezultate proslijediti regulatorima u drugim zemljama EU.

Sigurnost korisnika iPhone 12

Da bi se problem riješio, dovoljno je ažurirati softver. Objasnio je francuski državni tajnik za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot u razgovoru za Le Parisien. Istaknuvši da Apple ima rok od dva tjedna.

Nizozemski regulator objavio je da provjerava problem mogućeg prekomjernog zračenja iPhonea 12. Naglasili su da zračenje “ne predstavlja sigurnosni problem koji bi trebalo hitno rješavati, ali namjeravaju zatražiti objašnjenje od američke kompanije“, navodi Poslovni.

Njemački regulator naglasio je da bi postupak Francuske mogao poslužiti kao model za Europu u cjelini. Dodavši da će ispitati problem za domaće tržište bude li francuski slučaj “dovoljno napredovao”. Belgijski državni tajnik za digitalizaciju poručio je u četvrtak da će analizirati moguće zdravstvene rizike, povezane s Appleovim mobitelom.

Moja je dužnost voditi računa da građani budu sigurni. Brzo sam kontaktirao IBPT-BIPT (regulatora) i zatražio analizu o potencijalnoj opasnosti proizvoda.

Mathieu Michel, francuski državni tajnik za digitalizaciju

Dodao je da je naloženo ispitivanje svih Apple-ovih modela mobiteli. Testovi bi trebali obuhvatiti i uređaje drugih proizvođača, ali u kasnijoj fazi.

I Talijani prate dešavanja

Talijansko ministarstvo industrije objavilo je da prate situaciju. Za sada ne namjerava poduzimati nikakve mjere. Apple je u srijedu odbacio francusku odluku o zabrani prodaje. Naglasivši da je iPhone 12, lansiran 2020., certificiralo više međunarodnih tijela. Mobiteli zrače zato što u radu koriste radiofrekvencijske valove koji stvaraju elektromagnetsko polje, što ne izaziva promjene u ljudskim stanicama, za razliku od radioaktivnog tračenja, objašnjava Reuters.

Podsjetimo, Apple mora prestati prodavati iPhone 12 u Francuskoj budući da razina zračenja premašuje propisani plafon, izjavio je državni tajnik za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot u razgovoru za Le Parisien.

Francuski regulator ANFR obavijestio je Apple da je odlučio zabraniti prodaju iPhonea 12 nakon što su testovi pokazali da je njegova stopa apsorpcije (SAR) malo iznad zakonom propisanog plafona, naveo je Barrot u razgovoru za pariški list, objavljenom u utorak.

Apple nije odmah odgovorio na Reutersov upit da komentira tu informaciju. Da bi se problem riješio, dovoljno je ažurirati softver, dodao je francuski dužnosnik.

Europska unija utvrdila je plafon za SAR, povezan s izloženošću mobilnim telefonima koja bi mogla povećati rizik od nekih oblika raka, prema znanstvenim istraživanjima. Francuski ANFR proslijedit će rezultate testova regulatorima u drugim članicama EU.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije