Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Klizi li SAD prema kineskom kapitalizmu

Tko odlučuje jeli TikTok ostaje kineski? Hoće li biti zabranjen u SAD ili će dobiti novog vlasnika? Sve odluke se donose u Washingtonu. Tko odlučuje da li će SAD ili japanska kompanija kupiti US Steel? Opet je odgovor Washington. Tko daje Intelu 8,5 milijardi dolara za proizvodnju poluprovodnika u SAD? Ovo je prvi odlomak u članku Wall Street Journal-a o tome kako administracija SAD klizi prema “kineskom kapitalizmu”.

Širom Sjedinjenih Američkih Država, poslovne odluke koje se jednom donesu u dvoranama odbora ili sastancima dioničara sve više ovise od politike. Sjedinjene Američke Države ne klize ka socijalizmu, u kojem vlada kontrolira sredstva za proizvodnju. Bliža je državnom kapitalizmu, u kojem vlada redovno intervenira u poslovanju kako bi osigurala da ona služi nacionalnim interesima. Međutim, problem je što se nacionalni interes stalno redefinira kako bi se uklopio u političke prioritete dana.

Nacionalni interes kao u kineskom kapitalizmu

U ono što je predstavljalo zemlju, a to je da efikasnost i profit određuju alokaciju kapitala, danas ne vjeruju ni Donald Trump, ali ni postojeći predsjednik Biden. I jedan i drugi rado koriste sve poluge savezne vlade da usmjere poslovne odluke prema vlastitoj viziji nacionalnog interesa.

Trump je bio prvi preobraćenik u državni kapitalizam, iako pomalo osobni, ad hoc tip. Natjerao je jednu kompaniju da zadrži tvornicu otvorenom umjesto da je preseli u Meksiko. Koristio je trgovinsku politiku da kazni strane konkurente i favorizira kompanije iz SAD.

List ovo pokazuje na primjeru Boeing-a. Na zahtjev Boeing-a, Trumpov odjel za trgovinu opteretilo je kanadski Bombardier visokim tarifama. To je primoralo kompaniju da proda kontrolu nad novim regionalnim mlaznim avionom, čija se proizvodnja ubrzo preselila u Alabamu iz Kanade.


Biden je slijedio manje osobnu, profinjeniju verziju državnog kapitalizma sa dva navedena cilja: promoviranjem domaće proizvodnje i zelene energije i očuvanjem nacionalne sigurnosti ograničavanjem izvoza osjetljive tehnologije i znanja.

Kada je Biden prošli tjedan izjavio da se protivi kupovini kompanije US Steel sa sjedištem u Pitsburgu od strane japanskog čeličnog giganta Nippon Steel, pokazao je da njegova verzija državnog kapitalizma može biti osobna, politička i na kraju kontraproduktivna kao i Trumpova. Tako da je u praksi, sve postalo isto.

Zato, zaključuje list, svaki kupac TikTok-a će vjerojatno morati biti prihvatljiv za buduću administraciju. Stoga nije iznenađujuće što je Trampov bivši ministar financija Steven Mnuchin prošli tjedan rekao da on priprema ponudu za kinesku kompaniju. „Ne biste mogli napisati bolju priču za Ministarstvo propagande da ste pokušali”, piše WSJ, a prenosi BiF.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno