Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kreditiranje kompanija u eurozoni najslabije u posljednje dvije godine

Kreditiranje kompanija u eurozoni poraslo je tijekom srpnja njslabije u posljednje dvije godine. Najnoviji podaci pokazuju nastojanja Europske centralne banke (ECB) da podignutim troškovima zaduživanja zakoči potrošnju i inflaciju.

Tijekom srpnja bankarsko kreditiranje kompanija poraslo je 2,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Ovo je najslabije od svibnja 2021, a tijekom lipnja je uvećano tri posto. Krediti u domaćinstvima porasli su 1,3 posto, nakon 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

ECB je u srpnju prošle godine podigao kamatne stope u eurozoni za 4,25 postotnih bodova kako bi obuzdalo inflaciju. Od početka mjeseca kamate za refinanciranje banaka iznosi 4,25 posto. Kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka iznosi 3,75 posto. Za prekonoćne kredite komercijalne banke plaćaju kamatu od 4,5 posto.

Osnovna inflacija još je previsoka. Upozoreno je na sjednici ECB-a krajem srpnja, dodajući ipak da su uvjeti financiranja stroži i da sve više koče potražnju. Ovo je važan faktor u spuštanju inflacije na ciljani nivo od oko dva posto u naredne tri godine.

U srpnju je inflacija u eurozoni kliznula na 5,3 posto. Osnovna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, na 6,6 posto. Procijena za kolovoz će biti objavljena sutra, piše biznis.rs.

Ponuda novca u eurozoni, iskazana pokazateljem M3, smanjila se ipak tijekom srpnja prvi put u gotovo 13 godina, i to 0,4 posto. Tijekom lipnja je porasla 0,6 posto, pokazuje ECB-ov izveštaj, objavljen u ponedeljak.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno