Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li velike tehnološke tvrtke odsjeći Rusiju od svojih “cloud” servisa?

Ukrajina je pozvala velike tehnološke kompanije koje se bave oblak (cloud) tehnologijom  i softverom, uključujući Microsoft Corp i SAP SE da odsjeku Rusiju kako bi zaustavili invaziju Moskve. Evo malo više detalja o tome šta je u pitanju – piše Reuters.

Što Ukrajina zahtijeva ?

Ukrajinsko ministarstvo digitalne transformacije želi da sjevernoameričke i europske tehnološke tvrtke potpuno zaustave sve poslove s ruskim klijentima, potencijalno narušavajući rusko gospodarstvo i prisiljavajući Kremlj da razmotri prestanak onog što je nazvao “specijalnom operacijom” u Ukrajini.

Neke tvrtke poput Microsofta prestale su prihvaćati nove klijente u Rusiji otkako je invazija počela prošlog mjeseca. No, mnogi nisu okončali ugovore s postojećim kupcima, osim onih koji su na meti novih sankcija i kontrole izvoza.

Kakvu ulogu zapadne tvrtke igraju u ruskim IT sustavima?

Ruske tvrtke i vladine agencije dugo su se oslanjale na tehnologiju koju je razvio Zapad kao osnovu za IT sustave koje imaju u vlasništvu i kojima upravljaju. Poslužitelji tvrtki International Business Machines Corp (IBM), Dell Technologies Inc i Hewlett Packard Enterprise Co. su na vrhu po tržišnom učešću u Rusiji.

Popularne su i aplikacije SAP-a, Microsofta, IBM-a, Oracle Corp i Salesforce.com Inc. Njihovi alati pomažu organizacijama da šalju e-poštu, analiziraju podatke, pohranjuju zapise i općenito upravljaju svojim operacijama.

Dobavljači ne mogu daljinski isključiti neke od tehnologija, ali postoje opcije za gušenje sustava klijenata koje ih koriste.

Bankarstvo, telekomunikacije, transport i druge organizacije u Rusiji mogle bi biti otežane ako dobavljači prestanu pružati zamjenske dijelove, sigurnosne zakrpe, ažuriranja softvera i tehničku podršku, prema dvojici bivših viših prodavača u IBM za istočnu Europu.

Klijenti bi mogli biti prisiljeni pronaći alternative, čak i raditi knjigovodstvo “olovkom na papiru”, ako usluge budu izvan mreže ili degradiraju zbog nedostatka ažuriranja.

Kako bi gašenje cloud servisa utjecalo na Rusiju?

Prema IDC-ovom analitičaru Philipu Carteru, ruske tvrtke uglavnom nisu bile voljne u potpunosti se oslanjati na usluge u oblaku, posebno na pružatelje sa sjedištem u SAD-u kao što su Microsoft Azure i Google Cloud. Kao udio ukupne domaće IT potrošnje, poslovanje u oblaku čini 5% u Rusiji u usporedbi s 19% u Sjedinjenim Državama, rekao je Carter.

Kao rezultat toga, ruske tvrtke izbačene iz oblaka ne bi bile pretjerano oštećene, rekao je.

Ipak, rusko tržište oblaka brzo je raslo tijekom posljednje dvije godine, a pandemija je potaknula internetsku trgovinu, tvrde istraživači.

Prema procjenama IDC-a za 2020., Microsoft ima najveći tržišni udio u Rusiji sa 17%, a slijedi ga Amazonova cloud jedinica sa 14% i IBM s 10%. Yandex NV, ruska tvrtka, nalazi se na četvrtom mjestu s 3% tržišnog udjela.

No IDC je rekao da Rusija i Ukrajina zajedno čine samo 5,5% ukupne potrošnje na informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u Europi i 1% u cijelom svijetu.

Što kažu zapadne tvrtke?

Salesforce je u ponedjeljak rekao da je počeo napuštati svoje odnose s kupcima u Rusiji, koji, kako je rekao, čine mali i nematerijalni broj njihovih kupca.

Druge tvrtke odbile su komentirati razmišljaju li o odustajanju od postojećih ruskih klijenata.

Amazon Web Services je rekao da su njegovi najveći kupci u Rusiji tvrtke sa sjedištem negdje drugdje i da ima dugogodišnju politiku neposlovanja s ruskom vladom.

IBM i Oracle rekli su da su obustavili sve poslove u Rusiji, a IBM je dodao da ne posluje s ruskim vojnim organizacijama. HPE, Dell, SAP i Microsoft rekli su da zaustavljaju prodaju. Google Cloud nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Tko bi se okoristio ako velike tech tvrtke napuste Rusiju?

Ruske tvrtke mogle bi se obratiti domaćim softverskim tvrrtkama kao što je MyOffice ili lokalnim dobavljačima cloud servisa, uključujići Yandex i ActiveCloud. Cijene i kvaliteta bi, međutim, mogli biti manje povoljni, rekao je Carter iz IDC-a.

Blake Murray iz istraživačke tvrtke Canalys rekao je da bi kineske tehnološke tvrtke mogle popuniti prazninu. Pružatelji usluge oblaka uključuju Alibaba Group Holding Ltd  i Tencent Holdings Ltd. Huawei Technologies Co Ltd sa sjedištem u Kini prošle je godine otvorio podatkovni centar u Moskvi za rusku znanstvenu i akademsku zajednicu.

Ipak, svaka upotreba zapadnih komponenti u njihovim operacijama mogla bi zakomplicirati rusku prodaju pod trgovinskim ograničenjima koje su Sjedinjene Države nedavno nametnule.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno