Financa
Digitalni poslovni portal

Najženstvenija tvrtka u Hrvatskoj: žene drže čak 90% direktorskih pozicija

Trgovački lanac KTC godinama ostvaruje odlične poslovne rezultate, unatoč činjenici da su prvi u državi prije tri godine ukinuli rad nedjeljom.

Godine 2019., zadnje u kojoj je KTC radio nedjeljom, tvrtka je imala prihode od 1,6 milijardi kuna, dobit od 37 milijuna kuna te 1400 zaposlenih. Tri godine kasnije, prihodi KTC-a iznose 1,88 milijardi kuna, dobit 54 milijuna kuna, a zaposlenih je 80 više.

Nakon ukidanja rada nedjeljom, blagdanima i praznicima, KTC je u tri godine prihode povećao za 18 posto i profit za 47 posto. Valja podsjetiti i kako KTC, koji ima lanac ugostiteljskih objekata, nije otpuštao radnike ni kad su ti lokali zbog lockdowna bili zatvoreni.

Nakon što su im omogućili odmor nedjeljom – jer KTC ne želi raditi ni onih 16 nedjelja u godini koje je Vlada ostavila trgovačkim lancima – ove su godine dodatno uveselili sve svoje radnike. Kako doznajemo, uprava je odlučila svim zaposlenima povećati broj dana godišnjeg odmora.

KTC je kao velika kompanija u nečemu jedinstvena u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Naime, slobodno se može reći kako tu križevačku tvrtku vode žene.

Od devet ključnih menadžerskih pozicija u kompaniji, čak osam drže pripadnice ljepšeg spola. Na čelu uprave je tako Daliborka Kranjčić koja je nedavno proglašena menadžericom godine u Hrvatskoj. U upravi su još Ivana Pavić i Miroslav Gegač kao jedini muškarac u vrhu tvrtke.

KTC na drugoj menadžerskoj razini ima još šest pozicija službeno ovlaštenih za zastupanje kompanije. Na svima su žene. To su prokuristice Melanija Zorko, Marijana Sabolović, Irena Tukša, Danijela Ivanček, Marina Bojko i Anita Pofuk.

Dakle, oko 90 posto ključnih menadžerskih pozicija u KTC-u u ženskim je rukama. Sudeći po poslovnim brojkama koje tvrtka godinama isporučuje, čini se kako je to jako dobra odluka.

Izvor: Poduzetnistvo.org 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije