Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

NBA: medijska prava od 76 milijardi dolara

Američka košarkaška NBA liga pristala je na uvjete o novim rekordnim medijskim ugovorima. Ugovori su trajanja 11 godina i u vrijednosti od 76 milijardi dolara. Oni će osigurati da plaće igrača nastave rasti i u doglednoj budućnosti uz prisustvo na više TV kanala i platformi odjednom.

Kako izvještava ESPN, sljedeći korak je da odbor vlasnika timova u ligi odobri ugovore.

Sljedeći tjedan u Las Vegasu sastat će se vlasnici u takozvanom odboru guvernera. Nakon toga bi ugovori trebali biti i službeno odobreni i potpisani, prenosi Biznis.

Ugovori su rekordni i po trajanju i po vrijednosti, i stupili bi na snagu od sezone 2025-26. Mečevi će se nastaviti emitirati na tv mrežama ESPN i ABC. A dio bi bio prikazivan i na mreži NBC, kao i preko streaming platforme Amazon Prime. TNT Sports, koji je dio prijenosa lige od 1980-ih, mogao bi odustati od daljeg prenošenja. Ali ima pet dana da ispuni jedan od dogovora i priključi se prethodno navedenim kompanijama.

ESPN i ABC će i dalje imati najsveobuhvatniji paket lige, koji uključuje prijenos NBA finala i jednu od serija finala konferencije. ABC emitira NBA finale od 2003. i nastavit će emitirati utakmice subotom navečer i nedjeljom popodne kada se završi regularna sezona NFL lige. Glavne večeri ESPN-a će i dalje biti srijeda, s nekim utakmicama petkom i nedjeljom.

Ekslkuziva uz posebnu cijenu

Ekskluzivnost prijenosa finala dolazi s velikim povećanjem cijene. Kompanija Walt Disney, koja je vlasnik ESPN i ABC, plaćala bi 2,6 milijardi dolara godišnje prema novom ugovoru. U usporedbi s 1,4 milijarde dolara u trenutačnom ugovoru.

Povratak NBC-a, koji je prenosio NBA utakmice od 1990. do 2002. godine, daje ligi po prvi put dva nacionalna partnera za prijenos.

NBC – čije će obaveze iznositi 2,5 milijardi dolara po sezoni – prikazivati će utakmice nedjeljom navečer kada se NFL sezona završi. Na ovom kanalu utakmice će se emitirati utorkom tijekom regularne sezone, a paket igara ponedjeljkom navečer emitirat će se ekskluzivno na streaming ponudi Peacock.

Prime Video bi imao utakmice četvrtkom navečer nakon što se završi sa NFL utakmicama. Ostale noći za Amazonovu platformu bi bile petak i subota. Prava za Prime Video bi u prosjeku iznosila 1,8 milijardi dolara godišnje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno