Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prodaja osobnih računala porasla drugi kvartal zaredom

Prodaja osobnih računala porasla je i u drugom kvartalu. I to zahvaljujući potražnji za uređajima koji podržavaju umjetnu inteligenciju. Pokazali su to preliminarni podaci istraživačke kompanije IDC.

U razdoblju od travnja do lipnja proizvođači su kupcima širom svijeta isporučili 64,9 milijuna osobnih računala. Što je za 3% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Nakon dvogodišnjeg razdoblja slabosti, prodaja je porasla drugi kvartal zaredom, ističe IDC u izvješću objavljenom u utorak.

Najveći skok isporuka bilježio je Apple, za 20,8 posto. A slijedi Acer s 13,7 posto više isporučenih osobnih računala nego u drugom prošlogodišnjem kvartalu.

Pandemija je pokrenula val kupnje osobnih računala koji je splasnuo nakon ukidanja pandemijskih ograničenja.

Čini se da su dva uzastopna kvartala rasta i euforija koju je izazvala umjetna inteligencija, uz komercijalni ciklus nabave novijih strojeva, bili pravi lijek za anemično tržište osobnih računala, rekao je potpredsjednik grupe IDC-ovih Worldwide Device Trackers Ryan Reith.

„Jasno je da se glavna priča vrti oko AI-ja, ali živnula je i nabava osobnih računala koja ne sadrže komponentu AI-ja, pa su na zrelom tržištu zapuhali neki dobri vjetrovi.”

Ryan Reith

Kočnica tržištu bili su pak slabiji rezultati u Kini, napominju u IDC-u. Kada se azijski div isključi iz izračuna, isporuke su porasle više od pet posto, dodaju.

Najveći udio u svjetskom tržištu računala držala je u drugom kvartalu kineska skupina Lenovo, od 22,7 posto. U stopu ih prati američki HP s udjelom od 21,1 posto. Na trećem je mjestu Dell s 15,5 posto, piše hrportfolio.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno