Financa
Digitalni poslovni portal

Objašnjenje: Izazovi ruskog zahtjeva za plaćanje gasa u rubljama

Rusija će tražiti plaćanje za svoj gas od "neprijateljskih zemalja" u rubljama. Koji su izazovi vezani za tu odluku?

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da će najveći svjetski proizvođač prirodnog plina uskoro zahtijevati od “neprijateljskih” zemalja da svoje gorivo plaćaju u ruskoj valuti, rubljama.

Zahtjev je postavio nove prepreke za, uglavnom europske, kupce koji kupuju ruski plin. Europa dobiva oko 40% svog plina iz Rusije, plaćajući uglavnom račune od 200 do 800 milijuna eura (880 milijuna dolara) dnevno u eurima i dolarima.

Putin je dao ruskoj središnjoj banci i državnim dužnosnicima tjedan dana da smisle način za prebacivanje plaćanja u rusku valutu. Državnoj plinskoj tvrtki Gazprom također je naloženo da revidira svoje ugovore kako bi se prilagodio odluci.

Što stoji iza ove promjene?

Europska unija razmatra sankcije, a Sjedinjene Države, Britanija i Kanada uvele su sankcije ruskoj središnjoj banci pri uvozu energenata, nanijevši udarac gospodarstvu zemlje kako bi kaznili Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

Ako Rusiji bude plaćano za plin u rubljama, mogla bi izbjeći neke od tih financijskih sankcija. Gotovo svi ruski ugovori o kupnji plina denominirani su u eurima ili američkim dolarima, prema konzultantskoj tvrtki Rystad Energy.

Od ruske invazije na Ukrajinu, koju je ta zemlja nazvala “specijalnom operacijom”, rublja je pala za čak 85% u odnosu na američki dolar, a nakratko se oporavila u srijedu nakon ove najave.

Zašto je to važno?

Europa uvelike ovisi o ruskom plinu za grijanje i proizvodnju električne energije, a članice Europske unije podijeljene su oko toga mogu li sankcionirati ruski energetski sektor.

Protok plina na istok preko plinovoda Yamal-Europa od Njemačke do Poljske naglo je opao, pokazali su u srijedu podaci operatera plinovoda Gascade.

Koliko je moguća ova promjena?

Malo je vjerojatno da Rusija ima moć jednostrano promijeniti uvjete ugovora koji već postoje, rekli su pravni stručnjaci.

“Ugovori se sklapaju između dvije strane, a obično su u američkim dolarima ili eurima. Dakle, ako jedna strana jednostrano kaže ‘ne, platit ćete na način drugačiji od onoga koji je ugovoren’, onda ugovor više ne posstoji”, rekao je Tim Harcourt, glavni ekonomist u Institut za javnu politiku i upravljanje pri Tehnološkom sveučilištu Sydney.

“Nije jasno koliko je to ozbiljan zahtjev”, rekla je Susan Sakmar, gostujuća profesorica prava na Sveučilištu Houston i savjetnica za poslovanje s ukapljenim prirodnim plinom.

Porast tečaja rublje i dolara u srijedu i skok europskih veleprodajnih cijena plina mogli bi biti poanta, rekla je. “Bilo bi potrebno dosta vremena da se ovako implementira. U međuvremenu, Putin može održavati cijene na višoj razini. To dobro služi njegovim interesima.”

Postoji li dostupan mehanizam?

Bugarski ministar energetike Alexander Nikolov rekao je da financijska partner u Sofiji može obavljati transakcije u rubljama.

Claudio Galimberti, viši potpredsjednik u Rystadu, rekao je da je moguće da Rusija osmisli nove ugovore koji zahtijevaju plaćanje u rubljama, ali bi to zahtijevalo od vlada da drže rublje u svojim središnjim bankama ili ih kupuju na otvorenom tržištu.

Koji su dugoročni učinci?

Rusija, Kina, Iran i drugi žele smanjiti dominaciju američkog dolara u globalnoj trgovini i učestalost kojom Washington primjenjuje financijske sankcije.

Za Rusiju bi taj potez izvršio pritisak na njezinu sposobnost servisiranja inozemnog duga i smanjio uvoz, dodatno stisnuvši njezino gospodarstvo, rekao je Liam Peach, ekonomist Capital Economics Emerging Europe.

Za Sjedinjene Države, uspješna promjena mogla bi pridonijeti smanjenju uloge dolara u globalnoj trgovini, jer bi uloga rublje, juana ili drugih valuta rasla u trgovini. To bi imalo dugoročne implikacije na troškove zaduživanja i financiranja u SAD-u.

Izvor: Reuters

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije