Financa
Digitalni poslovni portal

Obrazovanje ili iskustvo: što je važnije za dobivanje posla?

Rasprava o tome što je važnije za dobivanje posla – obrazovanje ili iskustvo – stara je koliko i samo visoko obrazovanje. Znači li vam više diploma ili stečeno radno iskustvo? Osim prilikom dobivanja posla, hoće li vam vaše obrazovanje ili iskustvo više pomoći da zadržite posao, napredujete u karijeri i dobro zarađujete?

Radno iskustvo nasuprot obrazovanju

Argumenti za visoko obrazovanje naspram radnog iskustva (i obrnuto) su različiti, ali neki od glavnih glase ovako:

  • Stjecanje visokog obrazovanja dokazuje da možete uspjeti u akademskoj zajednici, ali ne dokazuje da možete biti uspješni u stvarnoj poslovnoj situaciji. Uspjeh u stvarnom poslu potencijalnim poslodavcima govori više o tome što im nudite.
  • Radno iskustvo može vas danas čini dobrim izborom za određeni posao, ali bez visokog obrazovanja možda će vam nedostajati vještine koje su važne za napredovanje.
  • Diploma pokazuje da imate specijalističko znanje ili tehničke vještine koje poslodavac traži i koje se mogu prenijeti na radno mjesto uz minimalnu obuku na radnom mjestu.

Vrijednost radnog iskustva

Ako ste tek diplomirali, vaša diploma može poslužiti kao dokaz da ste stekli vještine potrebne da biste započeli raditi u odabranom području. Potencijalni poslodavci vjerojatno će vas vidjeti kao nekoga tko može brzo ući u posao, uz kratku obuku potrebnu za vaše radno mjesto. A obuka uglavnom poslodavce košta i vremena i novca.

Bilo koje radno iskustvo koje ste usput stekli također može pomoći, bez obzira na to je li riječ o stažiranju u vašem području ili o poslu koji ste odradili kako biste platili račune. Kao što je George D. Kuh primijetio u “The Chronicle of Higher Education”: “istraživanja sugeriraju da je rad tijekom fakulteta povezan sa stjecanjem vještina koje poslodavci preferiraju kao što su timski rad i upravljanje vremenom”.

Takav rad”, dodao je Kuh, “pomaže studentima da iz prve ruke upoznaju praktičnu vrijednost svog obrazovanja stečenog u učionici. Primjenjujući ga u stvarnom životnom okruženju – što često pomaže u razjašnjavanju njihovih karijernih težnji”.

S druge strane, ako ste diplomu stekli prije 15 ili 20 godina, pogotovo iz tehnološkog smjera, to je sada gotovo irelevantno.  Barem kao dokaz onoga što danas možete ponuditi poslodavcu. Potencijalnim poslodavcima morat ćete pokazati da ste nastavili učiti, pratiti trendove u industriji i da ste stekli nove vještine koje poslodavac traži. Daljnje obrazovanje, kao što je sudjelovanje u relevantnim certifikacijskim programima, također može pomoći.

Vrijednost obrazovanja

Više obrazovanja često omogućuje veću stabilnost radnog mjesta i plaće. Redovita istraživanja Američkog ureda za statistiku rada o mogućnostima zapošljavanja pokazuju da oni s višim razinama obrazovanja obično zarađuju više i imaju niže stope nezaposlenosti.

Najnoviji podaci Ureda, iz rujna 2021., pokazali su da su 2020. radnici sa stručnim ili doktorskim titulama imali najveće prosječne tjedne zarade. Njih slijede oni s magisterijem, diplomom prvostupnika  i diplomom suradnika. Na dnu liste su radnici bez završene srednje škole.

Radnici s diplomom

Radnici s diplomom prvostupnika imali su u 2020. prosječnu tjednu plaću od 1305 dolara, naprema plaći od 781 dolara za radnike sa završenom srednjom školom.

Više obrazovanja također je snažno koreliralo s nižim stopama nezaposlenosti. Podaci Američkog ureda za statistiku iz lipnja 2021. pokazuju, na primjer, da je stopa nezaposlenosti među osobama s doktorskim ili stručnim titulama tijekom 2020.- godini koju su obilježila velika otpuštanja povezana s pandemijom koronavirusa – iznosila 3,1 posto ili manje, naprema stopi od 11,7 posto među onima bez srednjoškolske diplome.

Posjedovanje diplome može kandidatima za posao dati prednost pri zapošljavanju, pokazuju ankete. Izvješće Udruge američkih koledža i sveučilišta (AACU) iz 2018. pokazalo je, na primjer, da 82 posto rukovoditelja i 75 posto anketiranih menadžera za zapošljavanje “vjeruje da je za pojedince danas vrlo važno ili apsolutno neophodno završiti fakultetsko obrazovanje”.

Mnoge od vještina koje su naveli kao najvažnije nisu uključivale određeni kurikulum. One su imale više veze s vrstama mekih vještina za koje se često kaže da ih fakultet daje. Kao primjer, 90 posto menadžera za zapošljavanje navelo je kao vrlo važnu sposobnost “učinkovite usmene komunikacije”. Dok je 87 posto reklo istu stvar o “učinkovitom timskom radu”.

Postoje kompromisi, naravno. Fakultet je skup i što više godina provedete stječući diplome, to ćete manje godina raditi i zarađivati. u SAD-u stjecanje diplome prvostupnika ili naprednije diplome također može značiti preuzimanje tisuća dolara studentskog duga. Za tu otplatu bi mogle biti potrebne godine nakon prvog zaposlenja. To pak može utjecati na druge životne odluke, poput kupnje kuće, vjenčanja i osnivanja obitelji. U Hrvatskoj uglavnom nema takvog financijskog pritiska vezanog uz fakultet.

Preferiraju li poslodavci iskustvo ili obrazovanje?

To ovisi o vrsti posla i preferencijama osobe koja zapošljava. Ankete tijekom godina pokazuju da većina poslodavaca cijeni visoko obrazovanje. Međutim, iskustvo može imati ključnu ulogu prilikom donošenja odluke o tome kome dati posao ili koga promaknuti.

Neka zanimanja jednostavno zahtijevaju određenu razinu visokog obrazovanja kao uvjet. Kod drugih, kao što su poslovi u prodaji, više se cijene rezultati i radno iskustvo.

Može li obrazovanje zamijeniti iskustvo?

U nekim slučajevima da. Završetak relevantnog tečaja poslodavci bi mogli smatrati ekvivalentom stvarnom radnom iskustvu. Ako je tečaj visoko cijenjen, mogao bi čak biti vrednovan više od vremena provedenog na terenu.

Je li fakultetska diploma vrijedna novca?

To ovisi o tome što planirate studirati i koji su uvjeti za upis u odabrano zanimanje. U mnogim profesijama diploma dobre škole pomoći će vam da dobijete posao i napredujete na ljestvici. Fakultet je ipak skup i možda nije uvijek potreban.

Zaključak

Dugoročno gledano, krajnju korist visokog obrazovanja teško je osporiti. U studiji AACU-a, 88 posto rukovoditelja i 85 posto anketiranih menadžera za zapošljavanje reklo je da smatraju da se novac i vrijeme uloženi u stjecanje fakultetske diplome definitivno ili vjerojatno isplate.

Idealna kombinacija obrazovanja i iskustva može varirati od područja do područja. Iako je diploma važna za neke poslove, za druge može imati malu vrijednost.

U idealnom slučaju, kao kandidat za posao možete potencijalnim poslodavcima pokazati da imate i obrazovanje i iskustvo koje vam je potrebno da biste se istaknuli u poslu koji ste odabrali. Ta kombinacija može varirati ovisno o području kojim se bavite i možda neće zahtijevati napredniju diplomu od, recimo, prvostupnika.

Izvor: tockanai.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije