Financa
Digitalni poslovni portal

Google lansirao Bard – svoj odgovor na ChatGPT

U ponedjeljak je tehnološki div lansirao Bard, alat koji se temelji na umjetnoj inteligenciji dizajniran – poput chatbota.

Podružnica Alphabet Inc. Bard je za “pouzdane testere” otvorila u ponedjeljak i planira ga učiniti dostupnijim široj javnosti u “nadolazećim tjednima”, rekao je izvršni direktor Sundar Pichai u postu na blogu.

Bard nastoji spojiti širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću raznih jezičnih modela. Oslanja se na informacije s weba kako bi pružio „svježe“ odgovore visoke kvalitete.

Sundar Pichai

Bard se temelji na Googleovom jezičnom modelu za dijaloške aplikacije (Language Model for Dialogue Applications ili LaMDA). Tvrtka u početku planira lansirati light verziju tehnologije koja koristi manje računalne snage, rekao je Pichai. Smanjenjem mogućnosti, Google će moći omogućiti pristup većem broju ljudi.

Lansiranje Barda tek je prvi Googleov korak u otvaranju pristupa svojim AI tehnologijama. Jedan od sljedećih koraka bit će taj što će svojoj tražilici dodati naprednu umjetnu inteligenciju. To bi se trebalo dogoditi “uskoro”, rekao je Pichai.

Dodavanjem te tehnologije svojoj tražilici, Google će moći transformirati složene informacije i različite perspektive u “lako probavljive” rezultate. Njegov cilj je pomoći svojoj usluzi pretraživanja da ponudi prikladnije odgovore na upite koji nemaju samo jedan najbolji odgovor.

Sljedeći mjesec Google planira proširiti svoj jezični model. Programeri, kreatori i poduzeća moći će se priključiti i izgraditi vlastite alate. Tvrtka planira pojačati ove napore kroz svoje Google Cloud partnerstvo s Cohere Inc., C3.ai Inc. i Anthropic Inc., rekao je Pichai.

Članak: kako umjetna inteligencija (i ChatGPT) brzo osvaja svijet

Odgovor Microsoftu

Googleova najava dolazi dva tjedna nakon što je Microsoft javno objavio svoje planove za ugradnju OpenAI tehnologije — koji je postao popularan zahvaljujući alatu ChatGPT — u vlastiti proizvod za pretraživanje i druge dijelove softvera. Uspon ChatGPT-a izazvao je uzbunu kod pretraživačkog diva , piše Bizjournals. Na prošlotjednom Googleovom konferencijskom pozivu s analitičarima nakon zarade, Pichai je rekao da će tvrtka otvoriti svoje AI alate za javnost u nadolazećim tjednima i mjesecima.

Iako je tehnološki titan neke od svojih projekata umjetne inteligencije držao u tajnosti, godinama je koristio svoje strojno učenje i povezane sustave za obavljanje stvari kao što je pomoć pri filtriranju neželjene e-pošte ili poboljšanje slika snimljenih kamerama pametnih telefona. Za razliku od nekih svojih velikih tehnoloških rivala, Google je razvio nekoliko generacija čipova dizajniranih za rješavanje zadataka povezanih s umjetnom inteligencijom u svojim podatkovnim centrima učinkovitije od procesora opće namjene.

Članak: Google testira potencijalne ChatGPT konkurente

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije