Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pad isporuka Porsche vozila

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche izvijestio je u utorak o smanjenim isporukama u prvoj polovini godine.

Kompanija je u razdoblju od siječnja do lipnja kupcima širom svijeta isporučila 155.945 vozila. Što je za sedam posto manje nego u istom razdoblju lani.

Isporuke u Kinu manje su za čak 33 posto, pokazuje izvješće. Porsche je lani kupcima u Kini isporučio 79.283 automobila. Što je za 15 posto manje nego u 2022. prenosi portal Financije. U prvom kvartalu ove godine prodaja mu je pala za 24 posto, dijelom i zbog posustale potrošnje u toj azijskoj zemlji.

Manje vozila u prvih šest mjeseci isporučili su i na sjevernoameričko tržište. Otpremili su ih ukupno 39.558, za šest posto manje nego lani.

Veliki pad isporuka poklopio se s eskalacijom trgovinskih napetosti između EU i Kine. Bruxelles je, podsjetimo, otvorio niz istraga o kineskom uvozu zbog subvencije proizvođačima električnih automobila.

Najava dodatnih carina na uvoz pokrenula je val kritika među njemačkim proizvođačima automobila.

Šef BMW-a Oliver Zipse upozorio je da bi protekcionizam mogao pokrenuti spiralu novih uvoznih nameta i izolacije, zaključivši da “Europska komisija škodi europskim tvrtkama i europskim interesima”.

EK je početkom mjeseca ipak uvela preliminarne dodatne carine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog “nepoštenih subvencija”. A Peking je naznačio da bi mogao odgovoriti podizanjem carina na uvoz benzinaca s motorom zapremnine veće od 2,5 litara iz EU.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno