Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Globalna energetska tranzicija koštat će 4 trilijuna dolara godišnje

BlackRock procjenjuje da će globalna energetska tranzicija u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih. Pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.

Prognoza dolazi iz BlackRockovog najnovijeg “Tranzicijskog scenarija Investment Instituta”. Analizirali su kako će se najvjerojatnije odvijati prijelaz na niske emisije ugljika i njegov potencijalni utjecaj na portfelje.

Brojka od 4 bilijuna dolara dvostruko je veća od prethodnih očekivanja od 2 bilijuna dolara godišnje. Zahtijevat će povećanje kapitala i javnog i privatnog sektora, prema Michaelu Dennisu, voditelju alternativne strategije i tržišta kapitala APAC-a u BlackRocku.

Prošle je godine 1,8 trilijuna dolara uloženo u projekte vezane uz energetsku tranzicij. Ovo je porast u odnosu na 33 milijarde dolara 2004. s oko 19 bilijuna dolara uloženih do danas. Prema podacima koje je uspio prikupiti BlackRock, piše Energetski Portal.

Kapitalni jaz postoji u različitim klasama rizika: od niskorizičnih ulaganja u osnovnu energetsku infrastrukturu do visokorizičnih poduhvata kao što su rizični kapital u kasnoj fazi i privatni kapital.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno