Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Peskov: Gazprom klijentima u Europi želi isporučiti plin

Gazprom neće obustavljati isporuke plina drugim europskim klijentima, nakon zatvaranja plinske ‘pipe’ Bugarskoj, Finskoj i Poljskoj, objavio je u četvrtak glasnogovornik Kremlja, istaknuvši da model plaćanja plina u rubljama funkcionira po planu.
Ruski plinski div obustavio je isporuke budući da su tri zemlje odbile novi model plaćanja u rubljama. Bez plina ostali su i danski Orsted, nizozemska Gasterra i Shell Energy za ugovore o opskrbi klijenata u Njemačkoj.

Vladimir Putin i Dmitrij Peskov ilustracija
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov ilustracija

Upitan treba li očekivati obustavu isporuka i drugim kupcima u Europi, Dmitrij Peskov odgovorio je na redovnoj konferenciji za novinare: “Ne“.
Moskva od početka travnja traži od “neprijateljskih” zemalja, koje su joj zbog invazije na Ukrajinu uvele sankcije, da plin plaćaju preko posredničke banke u Rusiji. Gazprombank ugovorima utanačene eure i dolare prodaje na burzi i rublje uplaćuje Gazprom-u.
Sustav funkcionira… i oni koji dobivaju plin rade po novom sustavu, izjavio je glasnogovornik Kremlja na redovnoj konferenciji za novinare.
Kompanije u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj objavile su da će prihvatiti novi model plaćanja kako bi osigurale opskrbu plinom od Gazprom-a, podsjeća Reuters, ne navodeći imena, a prenosi HRT.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno