Financa
Digitalni poslovni portal

U organizaciji AmCham BiH održana konferencija „Cyber security – izazovi i rješenja u digitalnom svijetu„

U Sarajevu je 9. lipnja održana konferencija „Cyber security – izazovi i rješenja u digitalnom svijetu„ u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH). Tom prilikom, relevantni govornici su sudionicima, kako kompanijama, tako i pojedincima, predstavili različite aspekte cyber sigurnosti i cyber napada  koji se danas nerijetko dešavaju, te aktualna rješenja iz ove oblasti.

U uvodnom dijelu sudionike konferencije pozdravio je generalni tajnik AmCham BiH, Nedim Hamzić. Publici se obratio i službenik za ekonomska pitanja Ambasade SAD u BiH, Ryan S Miller.

„Drago nam je što je AmCham BiH na jednom mjestu okupio relevantne govornike i zastupnike da govore o ovako bitnoj temi. Svakako je potrebno dalje jačati institucije i ljudske resurse za bolju prevenciju i borbu protiv Cyber napada“, izjavio je Nedim Hamzić.

Damir Dizdarević, predsjednik ICT komiteta AmCham BiH i član Upravnog odbora AmCham BiH, održao je uvodno predavanje, te sve prisutne upoznao sa značajem zaštite digitalnih identiteta.

Na uvodnom predavanju Damir Dizdarević je naglasio da se više od 80% uspješnih cyber napada realizira ugrožavanjem i krađom korisničkih identiteta, te da je na to potrebno posebno obratiti pažnju u svim segmentima. Također, potencirao je i nadolazeći koncept decentraliziranih digitalnih identiteta.

Sudionici konferencije bili su u prilici slušati o izazovima poslovanja i komuniciranja putem Interneta, aktualnim tehnologijama i rješenjima iz oblasti cyber sigurnosti, zaštiti djece u online svijetu, te o cyber napadima kroz realne primjere i iskustva.

Panel diskusija je okupila stručnjake iz različitih državnih institucija koji su govorili o institucionalnim, zakonodavnim i telekomunikacijskim okvirima za cyber sigurnost.

Zaključak panela:

„Privatno-javno partnerstvo je krucijalno za efikasnu i adekvatnu borbu protiv Cyber napada i stabilnu Cyber sigurnost. Suradnja institucija i sigurnosnih agencija na svim nivoima zaduženih za Cyber sigurnost je neophodna. Također, neophodno je usvajanje strateškog okvira u oblasti Cyber sigurnosti na svim nivoima vlasti u BiH“.

Ključno je uspostaviti i strateški okvir na državnom nivou koji će se baviti rješenjima cyber napada, složili su se sudionici panela konferencije „Cyber sigurnost – izazovi i rješenja u digitalnom svijetu“.

Zahvaljujemo se sponzorima ovogodišnje konferencije, kompaniji Mistral Technologies d.o.o., Qualys GmbH, International Republican Institute, AS Holding d.o.o., Comtrade System Integration d.o.o., Roaming Networks d.o.o., MIBO Komunikacije d.o.o., Unija Smart Accounting d.o.o, Telemach d.o.o., Logosoft d.o.o., M:tel a.d., koji su prepoznali važnost ove teme.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije