Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pri suzbijanju stresa radnicima će pomoći AI i nove vještine

Među više od 56.000 radnika u 50 zemalja i teritorija, veliki broj njih prednost daje dugoročnom razvoju vještina. Radnicima je cilj ubrzati svoju karijeru. Razlog je sve veće količine posla i povećane neizvjesnosti u vezi sa zadržavanjem radnog mjesta, zaključuje se u PwC-ovom globalnom istraživanju o očekivanjima i strahovima radnika za 2024. godinu.

Radnici kažu da im se u posljednjih dvanaest mjeseci povećala količina posla (45%) i ubrzao tempo promjena na radnom mjestu. Gotovo dvije trećine (62%) kaže da su doživjeli više promjena na poslu u protekloj godini nego godinu ranije. Dvije petine (40 %) navodi da su se njihove svakodnevne obveze promijenile u velikoj ili vrlo velikoj mjeri. Gotovo polovica (44%) ne razumije svrhu promjena koje se događaju.

Radnici se suočavaju s raznim pritiscima. Rezultati sugeriraju da su otvoreni za nove prilike te da su jako usredotočeni na razvoj vještina i prihvaćanje umjetne inteligencije.

Više od jedne četvrtine (28%) navodi da će vjerojatno promijeniti poslodavca u sljedećih dvanaest mjeseci. Ovo je daleko veći postotak nego tijekom “Velike ostavke” (19%) u 2022. godini. Dvije trećine (67%) onih koji razmišljaju o promjeni poslodavca ističu kako su vještine važan čimbenik u odlučivanju o tome žele li ostati kod sadašnjeg poslodavca ili ga promijeniti.

Carol Stubbings, voditeljica usluga za globalna tržišta i porezne i regulatorne usluge (TLS), u PwC-u UK, rekla je kako je zaposlenicima prioritet razvoj vještina i prihvaćanje novih tehnologija. Fokusirani su prije svega na generativnu umjetnu inteligenciju (GenAI). Očekuju da će značajno ubrzati njihov rast i napredak u karijeri.

“Nalazi pokazuju da samo zadovoljstvo poslom više nije dovoljno. Zaposlenici sve više važnosti pridaju razvoju vještina u okruženju koje je obilježeno stalnim tehnološkim promjenama. Poslodavci moraju osigurati uvjete za ulaganja u svoje zaposlenike i tehnološke platforme. Želja je ublažiti pritiske na zaposlenike i zadržali najsposobnije talente”, poručuje Carol Stubbings.

Zaposlenici žele učiti

Zaposlenici su optimistični u pogledu mogućnosti koje GenAI nudi, a koje mogu podržati njihov rast. Polovica (49%) svih korisnika očekuje da će zbog primjene GenAI-ja porasti plaće. To očekivanje je čak i veće (76%) među zaposlenicima koji tu tehnologiju koriste svakodnevno. Više od 70 posto korisnika slaže se da će GenAI alati stvoriti prilike da budu kreativniji na poslu (73%) i poboljšati kvalitetu njihovog rada (72%).

Zaposlenici sve više drže do razvoja vještina kako bi smanjili zabrinutosti povezane s poslom i ubrzali razvoj svojih karijera. Za zaposlenike koji kažu da će vjerojatno promijeniti poslodavca u sljedećih dvanaest mjeseci gotovo je dvostruko vjerojatnije da će kod donošenja takve odluke ozbiljno razmotriti mogućnost usavršavanja. U usporedbi s radnicima koji planiraju ostati kod trenutačnog poslodavca (67 naspram 36%). Manje od polovice svih zaposlenika (46%) donekle se ili u potpunosti slaže da im poslodavac pruža odgovarajuće prilike za učenje novih vještina koje su korisne za njihovu karijeru.

Zaposlenici koji će najvjerojatnije napustiti svog poslodavca tijekom sljedeće godine možda su, u odnosu na većinu zaposlenika, svjesniji potrebe za učenjem novih vještina. Pri ovome se 51 posto donekle ili u potpunosti slaže da će se vještine koje njihov posao zahtijeva promijeniti u sljedećih pet godina. Za razliku od 29% onih koji vjerojatno neće promijeniti poslodavca.

Osobito je zanimanje pobudio utjecaj umjetne inteligencije na razvoj vještina. Pri tome 76 posto svih korisnika očekuje da će ona otvoriti prilike za učenje novih vještina na poslu. Međutim, poslodavci će morati uložiti značajna sredstva u edukaciju i pristup novim tehnologijama.

Među zaposlenicima koji nisu koristili GenAI na poslu u posljednjih dvanaest mjeseci, jedna trećina (33%) ne smatra da postoje prilike za korištenje takve tehnologije na njihovom radnom mjestu. 24% nema pristup alatima na poslu, a 23 posto ne zna koristiti takve alate.

Pravedna politika plaća jako je važna

Unatoč tempu promjena, vidljivi su i znakovi optimizma i angažiranost na radnom mjestu. 60 posto radnika izrazilo je barem umjereno zadovoljstvo poslom. Vidljiv je trend rasta u odnosu na 56% u 2023. Više od polovice zaposlenika (57%), smatraju da je pravedna plaća važna, slaže da su pravedno nagrađeni za svoj posao. Pritisci u pogledu troškova života ponešto su se smanjili od 2023. godine. Udio zaposlenika kojima svaki mjesec preostane nešto novca porastao je na 45%, s 38%. Međutim, više od polovice (52%) kaže da još uvijek osjećaju određeni financijski pritisak.

Pete Brown, globalni voditelj usluga povezanih s radnom snagom, PwC-u UK, kazao je kako tehnologija iz temelja mijenja način na koji se posao obavlja i vrste vještina koje poslodavci traže.

“Zaposlenici stoga sve više cijene organizacije koje ulažu u razvoj njihovih vještina kako bi mogli ostati relevantni i napredovati u digitalnom svijetu. Poduzeća pak moraju biti proaktivna u svojim programima usavršavanja – dajući prednost iskustvu zaposlenika te moraju biti transparentna. Jer kada angažirate svoje zaposlenike na smislen način, oni postaju čimbenik koji ubrzava uspješnu transformaciju”, zaključuje Brown.

PwC je istraživanje proveo u ožujku 2024., prenosi Poslovni. Ispitao je 56.600 pojedinaca u 50 zemalja i teritorija koji rade ili su aktivni na tržištu rada. Uzorak je osmišljen tako da uključuje različite sektore, demografske karakteristike i modele rada.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno