Financa
Digitalni poslovni portal

Rast prodaje električnih automobila u svijetu

Globalna prodaja putničkih električnih automobila (EV) porasla je u 2021. za 103 posto, na gotovo 6,6 milijuna, pokazuje izvješće koje objavljuje BloombergNEF. Podaci su objavljeni 18. svibnja, kada se održava sastanak na ministarskom nivou članica Savjeta za prelazak na automobila sa nultom emisijom (ZEV -Zero Emmision Vehicle) u Leipzigu.
Savjet za prelazak na ZEV je međunarodni forum. Okuplja vlade zemalja koje predstavljaju više od polovine svjetskog tržišta automobila, a sa ciljem ubrzavanja globalne tranzicije na automobile sa nultom emisijom.
U izvješću se navodi da zemlje Savjeta zajedno sudjeluju u ukupnoj prodaji električnih sa 50 posto.
Oko 70 posto prodanih električnih automobila su bila automobila koja rade samo na bateriju (sa čistom baterijom odnosno sa nultom emisijom), oko 30 posto plug-in hibridi, a manje od jedan posto automobila na gorivo.

Na globalnom nivou, električna vozila su u prodaji putničkih vozila u četvrtom kvartalu 2021. imala udio od 13 posto ili devet posto ako se isključe plug-in hibridi.

Bloomberg navodi da su neke zemlje, ako se računaju i plug-in hibridi, u četvrtom kvartalu 2021. zabilježile veoma veliki udio električnih vozila u prodaji automobila. Tako je u Norveškoj udio električnih vozila u prodaji bio 97 posto, Švedskoj 60 posto, Nizozemskoj 51 posto, Danskoj 49 posto, što ukazuje na masovnu potražnju.
Međutim, druge zemlje su još u fazi pokretanja svojih tržišta električnih automobila.
Ukazuje se i na stalni rast infrastrukture za punjenje električnih vozila. U 2021. zemlje članice Foruma u prosijeku su uvećale broj javnih konektora za punjenje za 20-30 posto a neke, posebno Indija i Italija, imale su i znatno veći rast.
U izvještaju Bloomberg-a navodi se i da je udio električnih vozila u prodaji kod nekoliko proizvođača automobila sa sjedištem ili velikim operacijama u zemljama Foruma premašio 10 posto – BMW, Mercedes, Grupa Volkswagen.
Tesla je vodeći proizvođač električnih vozila od 2018. Navodi se i da je prodaja kamiona sa nultom emisijom još veoma mala, ali da su tri vodeća proizvođača nedavno predstavila planove za proizvodnju teretnih vozila bez štetne emisije.
Daimler, Volvo i Traton su između 2019. i 2021. prodali oko 450.000 električnih vozila kamiona u zemljama Foruma i pokrivaju oko 30 posto tržišta, javlja energetski portal.

U izvješću se navodi i da je svjetska potražnja za naftom u drumskom prijevozu dostigla 43,7 miliona barela na dan u 2021. a da je zahvaljujući električnim automobilima potražnja manja za oko 1,5 miliona barela ili 3,3 posto ukupne potražnje.

Financa.ba je pisala da je i u Bosni i Hercegovini došlo do rasta prodaje električnih automobila u 2021. godini. Naime, prema prezentiranim podacima, tijekom 2021. godine u BiH je uvezeno 50 električnih i 359 hibridnih vozila. U 2020. je uvezeno 12 električnih automobila.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije