Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAD će naplaćivati 30 posto poreza za korištenje struje prilikom kriptorudarenja

SAD planira naplaćivati 30 posto poreza za korištenje struje prilikom kriptorudarenja. Porez će biti postepeno uveden po stopi od 10% godišnje tijekom tri godine. Pokrivao bi električnu energiju proizvedenu iz izvora iz mreže i van mreže.

U dokumentu Ministarstva financija s obrazloženjem dopunskog budžeta objavljenom 9. ožujka navodi se da će svaka kompanija koja koristi resurse – bilo da su u vlasništvu ili pod zakupom – biti “podložna akcizi koja iznosi 30% troškova električne energije koja se koristi za kriptorudarenja”.

Predloženo je da se porez uvede nakon 31. prosinca. Postepeno u periodu od tri godine po stopi od 10% godišnje. Do treće godine dostigao maksimalnu poresku stopu od 30%. Crypto rudari bi imali zahtjeve za izvještavanje o “količini i vrsti utrošene električne energije, kao i vrijednosti te električne energije”, piše Kripto.ba.

Bez obzira na izvor struje porez će se naplaćivati

Crypto rudari koji svoje potrebe za električnom energijom nabavljaju izvan mreže i dalje bi bili podložni porezu i od njih bi se zahtijevalo da procijene troškove električne energije koje proizvede bilo koja „elektrana za proizvodnju električne energije“. U svom obrazloženju za porez, Trezor je tvrdio da potrošnja energije u operacijama kriptorudarenja ima negativne efekte na okoliš. Ovo povećava cijene za one koji dijele mrežu s kripto rudarima. Dodatno stvara neizvjesnost i rizike za lokalne komunalne kompanije i zajednice.

“Akciza na korištenje električne energije od strane rudara digitalne imovine mogla bi smanjiti rudarske aktivnosti. Ovo bi umanjilo uticaj na okoliš i druge štete.” U izjavi od 9. ožujka, Bijela kuća je također potvrdila da želi definirati poresku strategiju za kripto transakcije. Prve procjene govoreda će se prikupiti 24 milijarde dolara na ovaj način.

Trenutna pravila dozvoljavaju kripto investitorima da prodaju digitalnu imovinu uz gubitak u poreske svrhe. Ovo je poznato kao prikupljanje poreskih gubitaka – a zatim odmah otkupe te kriptovalute. Nova pravila bi uskladila pravila o porezu na trgovinu kriptovalutama s dionicama, gdje takva praksa nije dozvoljena prema pravilima prodaje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno