Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Saznajte kako odbiti ponudu za posao, a ne zalupiti zauvijek vrata

Razgovarali ste o mogućem novom poslu s nekoliko kompanija. Iznenadilo vas je što ste dobili ne samo jednu, nego dvije ponude za posao. Jedan od njih više odgovara vašem profilu i ciljevima u karijeri. Druga nije loša prilika, ali ipak vam se ne sviđa kao ova prva. Sada ste u nedoumici: kako odbiti ponudu za posao, ali istovremeno si ostaviti vrata otvorena u budućnosti?

Čak i ako prilika za posao ne ispunjava sve vaše želje, to bi jednom mogla biti opcija za vas. Nikad ne znamo što sutra donosi.

Ako se nađete u takvoj poziciji, nema razloga za brigu. Uz pomoć stručnjaka portal The Muse objašnjava kako odbiti ponudu za posao koju biste mogli poželjeti u budućnosti, te navodi primjere kako biste odbijanje trebali objasniti.

Možda mislite da je dovoljno pristojno reći “ne”. To je minimum. Ključno je da svoje odbijanje objasnite promišljeno. Upamtite kako nije riječ samo o odbijanju ponude, nego i vremenu koje je regruter uložio u vas.

“Potreban im je zaključak kako biste održali dobar odnos”, tumači Eloïse Eonnet, karijerna trenerica i osnivačica tvrtke Eloquence. “Ključno je da ljudi koji su razgovarali s vama shvate zašto ste donijeli takvu odluku. Pogotovo ako ste im posljednja tri mjeseca govorili da želite taj posao.”

U nastavku ćemo predstaviti nekoliko strategija za pristup ovoj situaciji:

Jasno objasnite razloge

Na isti način kako ste tijekom intervjua objasnili zašto želite posao, pošteno je sada jasno objasniti zašto ga niste spremni prihvatiti. “Prilagodite svoj izričaj tome i budite konkretni”, kaže Eonnet. “Konkretnost će vam pomoći da budete uvjerljivi.”

Na primjer, umjesto da kažete: “Odlučio sam da je plaća tvrtke ABC od 100 tisuća dolara godišnje bolja od onoga što ste mi ponudili”, recite: “Prihvatio sam ponudu druge tehnološke tvrtke koja više odgovara mojim kvalifikacijama i budućim ciljevima.”

Nemojte podcjenjivati

“Pogrešan način da odbijete ponudu za posao je da ne navedete uvjerljiv razlog za takvu odluku i da ispadne kako podcjenjujete ponudu ne dajući jasno objašnjenje zašto je odbijate”, kaže Eonnet. Drugim riječima, pokažite im da vam je stalo.

  Nema potrebe nabrajati svaki detalj – osobito ako se radi o nečemu što neće biti lijepo reći ili čuti, poput “Ne sviđa mi se vaša korporativna kultura”. Ali trebali biste pokazati da ste dobro razmislili prije donošenja odluke. Imajte na umu da je ovo profesionalni razgovor. Čak i ako u ovom trenutku nećete prihvatiti posao, važan je dojam koji ostavljate, vaše ponašanje i rječnik.

  Pokažite empatiju

  Nitko ne voli biti odbijen. Oni koji traže posao dobro znaju – možda bolje od ikoga – koliko je loš osjećaj dobiti negativan odgovor nakon što ste se istinski nadali pozitivnom. Zato se ne biste trebali iznenaditi ako se osoba s kojom ste razgovarali čini uzrujanom kada odbijete njenu ponudu. Pogotovo ako su jamčili za vas i uložili vrijeme i resurse da vas upoznaju, kaže Eonnet. Dakle, pokažite razumijevanje. “Njihovi osjećaji će se primiriti ako situaciji pristupite s empatijom i poštovanjem te odvojite vrijeme da ih saslušate”, dodaje ona.

   Na primjer, možete reći nešto poput: “Želim vam zahvaliti na ponudi i unaprijed se ispričati zbog mogućih neugodnosti”.

   Razmislite o telefonskom pozivu

   Najučinkovitiji način da odbijete ponudu za posao je izravni razgovor s regruterom. “Uvijek predlažem razgovor putem telefona ili osobno”, naglašava Eonnet. To daje prostor za angažiraniji dijalog u kojem oboje možete izraziti svoje misli. Svi znamo da se puno toga promijenilo u posljednjih nekoliko godina, a mnoge tvrtke danas većinu svojih procesa zapošljavanja provode putem e-pošte i virtualnih sastanaka. Ako je to slučaj, “trebali biste razloge zašto ne namjeravate prihvatiti njihovu ponudo iznijeti u službenoj e-poruci”.

    Kako odbiti ponudu za posao elektroničkom porukom

    Kad već govorimo o tome kako pristojno odbiti ponudu za posao putem e-pošte, evo i nekoliko savjeta. Ne morate napisati super dugačak tekst, ali jasno iznesite kakvu ste odluku donijeli, objasnite zašto ste tako odlučili i zahvalite na njihovom vremenu, energiji i povjerenju, savjetuje Eonnet.

    Vaša e-poruka treba sadržavati:

    • formalni pozdrav, jednak onome kakav biste napisali u propratnom pismu;
    • prvi odlomak u kojemu kratko izražavate svoju zahvalnost i odbijate ponudu;
    • drugi odlomak u kojem ćete jasno objasniti svoju odluku. Ako je primjenjivo, spomenite da ste otvoreni za pregovore;
    • Završite s rečenicom kojom se još jednom zahvaljuje osobi koja je s vama razgovarala.

    Nakon što napišete poruku, svakako je lektorirajte. Upamtite: svaka komunikacija s regruterom ili menadžerom za zapošljavanje treba biti što profesionalnija, čak i ako u ovom trenutku namate namjeru prihvatiti posao.

    Izvor: točka na i

    Prijavite se na naš Newsletter

    Popularno